ESG инвеститорите: Създатели на утрешния свят

Темите и участниците в новия брой на BGlobal

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 17 June 2024 15:39 >
ESG инвеститорите: Създатели на утрешния свят

С мислите и действията си днес създаваме живота си утре. Днес създаваме света, в който ще живеят децата ни. Чиста природа, равнопоставени взаимоотношения, отговорно управление на всякакви нива – един мечтан свят, който в последните години се опитваме да обобщим чрез абревиатурата ESG.

Омръзнало ви е от това съкращение? На нас също, ако го възприемаме само и единствено като набор от постоянно увеличаващи се регулации. Не ни е омръзнало и няма да ни омръзне да разказваме и да показваме това, което ние, хората, правим и можем да направим,

за да живеем по-добре.

В случая – предприемачите и професионалистите, които създават, управляват и работят в компании от всякакви браншове и на всякакви нива. Да показваме как могат да се създават стоки и услуги по устойчив за хората и за природата, но същевременно ефективен начин, създаващ нова бизнес стойност.

Правим го и в тазгодишното издание на BGLOBAL „ESG Инвеститорите“. Компаниите, за които разказваме, са точно това – инвеститори в устойчив бизнес. С ефективно потребление на ресурси, кръгов цикъл на производство, отговорност към персонала и местната общност, която се изразява в цялостна и последователна политика, а не в еднократни инициативи.
Компании от

всякакви браншове

и с всякакви „етикети“ – от технологични като „Виза“, А1, „Сименс“, Schwarz IT, Progress; през постоянно трансформиращи производството си като „Монбат“, „Соди Девня“, „“Алкомет“, “Аурубис”; до „стари“ индустрии като „Асарел Медет“, „Геотехмин“, „Дънди“.
Показваме не само примерите, но и информираме накъде се развиват регулациите и какви са

тенденциите

в политиките по устойчивост. Правим това с помощта на експерти като бившия екоминистър Юлиян Попов; Боян Рашев, партньор в EY denkstatt; Цветелина Пенкова, евродепутат втори мандат и член на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика в предишния; Теодор Радонов, ръководител на Представителството на ЕИБ в България; доцент Марина Стефанова, директор на магистърската програма “Отговорно и устойчиво управление” в Стопанския факултет на СУ “Св. Климент Охридски”; Христина Пендичева, член на Съвета на директорите на БФБ и експерт от дирекция “Регулации на финансовите пазари” в Министерството на финансите; проф. Десислава Петрова - Антонова, ръководител на приложната област “Градове на бъдещето” в института GATE; Симона Стилиянова, ESG директор в компанията за дялово инвестиране BlackPeak Capital...   

И в примерите, и в анализите най-важното е, че става дума за устойчивост както в отношението към хората и природата, така и за устойчивост и

ефективност на бизнес дейностите.

Колкото и да не ни харесват регулациите, те ускоряват този процес. А когато създаването на стойност започне да се губи под административния натиск, наша е отговорността да го коригираме. Защото финалната цел е да намерим баланса между желанията на човека и възможностите на планетата Земя. Да създадем свят, в който ние и децата ни ще живеем по-добре.

Можете да закупите списанието в павилионите на Inmedio, големите вериги бензиностанции, търговските вериги "Фантастико", "Кауфланд", "Била" и др.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ