Възрастта има значение само когато става дума за сирене

Готови ли сме да се погрижим за себе си и да осигурим комфорт и енергичност на телата и умовете си

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 08 June 2024 11:17 >
Възрастта има значение само когато става дума за сирене
Източник: Тони Тончев
Текстът е публикуван в бр. 3 (43) на сп. Business Global

Доротея Станчева
Д-р Доротея Станчева е медицински управител на Медицински център „Пансанус“ в София. Гастроентеролог, сертифициран диетолог и нутриционист от университета AFIW Неапол. Работи съвместно с ехографски специалисти от Италия, практикуващи като гост-специалисти в страната.
Състояние на пълно физическо, психично и социално благополучие, а не отсъствие на болест, е определението на Световната здравна организация (СЗО) за действително здраве. Но на мен повече ми допада историята на Джак Лалейн, който в деня на 70-ия си рожден ден скача в калифорнийския залив. Той не е обикновен плувец – към тялото му са привързани 70 лодки, а във всяка от тях има по един човек. Преплува с целия този товар една миля и половина срещу течението, разчитайки единствено на силата на тялото си. А когато излиза на брега, казва само едно знаменателно изречение: „Възрастта има значение само когато става дума за сирене“.

Вземам повод от тази фраза, която ме кара да вярвам, че в епохата на общодостъпната информация и съвременните постижения на науката в областта на физиологията и медицината е само въпрос на желание и планирано време да се погрижим за доброто си здраве, да избягваме предпоставките за заболяване и да осигурим действителен комфорт и енергичност на телата и умовете си.

Известно е, че между тихото желание и действителното намерение има разстояние колкото една протегната ръка... или много, много дълъг път.

Доколко сме готови

да направим нужното и какви практически решения да вземем, можем да проверим с едни прости въпроси, които задава д-р Филипо Онгаро, експерт по антиейджинг медицина. Нашите отговори са сигурен критерий за това дали наистина сме убедени в решението си да си осигурим истински физически и емоционален комфорт, да преминаваме през годините с лекота, енергичност, с бистра мисъл и любопитство към живота. Ето въпросите:

1. Доколко важно е за мен да се чувствам здрав/а?

2. Вярвам ли, че здравето ми дава свобода?

3. Допада ли ми мисълта да живея здравословен живот?

4. Как интерпретирам за себе си понятието здраве и добра форма?

5. Kакво конкретно мога да направя, за да осъществя на практика отговорите на въпроси 1, 2, 3?

6. Kакви са конкретните стъпки, които мога да направя, за да имам повече време за осъществяването на проекта „да бъда здрав/а и във форма“?

7. До колко здрав/а, енергичен (енергична) и жизнен/а очаквам да се чувствам с моя план след 10 и след 20 години?

8. Доколко съм готов/а да инвестирам в този проект – енергия, време, дисциплина и средства, за да реализирам проекта си? (Дайте си конкретни отговори).

Ако наистина имаме ясни отговори на тези въпроси, ще можем да отличим беглата мисъл от истинското намерение. И първата крачка е направена.

За целия следващ път нататък

има огромно количество информация. Лично аз вярвам, че човек е в истинска форма и добро здраве и кондиция, когато постига желаното на четири нива: физическо, емоционално, интелектуално и духовно.

Ето няколко прости правила, които, ако успеем да включим в ежедневието си, ще поставим основите на личната си програма:

1. Осигурявайте си добра почивка – 6 – 8 часа сън, който започва преди 23,00 ч., са много по-ефективни от 10 или 12 часа след 1,00 ч. Това е свързано с циркадния ритъм на хормоните соматотропен и кортизол. Соматотропният хормон е хормон на костния растеж и плътността и обема на мускулатурата. При добра почивка на тялото преди 22,00 – 23,00 ч. този хормон се повишава. И обратното – при недоспиване и активност на организма след 24,00 ч. нивата му намаляват, а тези на кортизол се повишават. Това води до натрупване на масти в черния дроб и нежелана подкожна мастна тъкан.

2. Пийте повече вода – оптималната хидратация на организма се постига с прием на 35 милилитра на килограм телесно тегло. Не е необходимо да спазваме точно това количество, ако то е твърде много за нас, но приетата вода за 24 часа не бива да е по-малко от 1,5 – 2 литра.

3. Вслушайте се в тялото си – изпитвате ли умора, болки, дискомфорт – забелязвате ли промени в него, които преди не са ви правили впечатление?

4. Провеждане на  ежегодни  прегледи и лабораторни  изследвания – за тях е добре да се консултирате с вашия личен лекар. В това има смисъл не просто защото така препоръчват реклами и кампании за профилактика, а защото ще сме наясно какво е реалното състояние на тялото ни в момента – какви микроелементи са с ниски нива и можем да си набавим. Или има ли биохимични нарушения и можем ли да ги коригирате с диетична програма, начин на живот или с медикаменти.

След като знаем реалното състояние на тялото си и сме сигурни, че нямаме сериозни заболявания, които да ни ограничават от движение, хранене или спорт, време е да планираме по-нататъшната си програма:

- Спорт и движение.

- Необходими ли са ми хранителни добавки?

- Кой начин на хранене е подходящ за мен?

Спорт и движение: Дори да нямате време и работата да отнема цялото ви внимание, подарете си един час разходка сами със себе си или с любим човек – и в двата случая ще сте в приятна компания. Класическата схема за 10-те хиляди крачки е само минимумът, но той  ще позволи да се почувствате освежени, енергични, подобрява циркулацията и храненето на тъканите. Снабдява ги с кислород. А ако искате истински резултати, изберете си спорт, който наистина харесвате, и го практикувайте системно. Това означава да му отделите конкретно място в календара си поне

четири пъти седмично

За ползите от това са написани научни трудове, а историята е пълна с изумителни примери на възрастни хора, които по лабораторни показатели и физически  постижения превъзхождат 30-годишните, водещи заседнал начин на живот.

Необходими ли са хранителни добавки: Ако лабораторните ви показатели съдържат данни за дефицити на микроелементи, особено важно е да си ги набавите чрез начин на хранене или чрез хранителни добавки. Обърнете особено внимание  на нивата на Fe, vit B12, Mg, Ca, vit D3, ако е необходимо, приемайте Омега-3 мастни киселини. Има няколко антиоксиданта със забележително действие -  активните съставки са  трансресвератрол, кверцетин – натурален полифенол, перфектен атиоксидант и имуностимулатор, и астаксантин – каротеноид с особено силно противовъзпалително действие и благоприятен ефект върху зрение и нервна система. Това са само активните съставки – на пазара ги откриваме в различни търговски наименования! Но за да ги ползвате ефективно и безопасно, моля, консултирайте се с лекар.
Какъв режим на хранене да изберем, зависи от общото състояние на организма, имаме ли алергии, а също от географския район, конкретните ни хранителни навици и традиции. Както и от нашия индивидуален микробиом.
Кой е начинът на хранене, подходящ за вас: Щастливи сме, че живеем в свят, в който изобилието на храни е леснодостъпно. Разнообразието от диетични препоръки и стилове на хранене е толкова голямо, че съвсем естествено възниква въпросът: кое е правилно за мен?

Науката подсказва, че значение имат много фактори освен общото състояние на организма, наличие или отсъствие на заболяване – наличие или отсъствие на хранителни непоносимости и алергии, географския район, конкретни хранителни навици или дори традиции, както и нашия индивидуален микробиом. И спрямо всичко това решенията са различни.

Един от най-модерните, иновативни и интелигентни подходи е изготвяне на диетична програма спрямо резултата от чревния микробиом (б.а. - генетичния код на човешката микробиота – микроорганизмите, населяващи собствената ни чревна флора, се нарича микробиом). Когато балансът на микробиома е нарушен, това може да е причина за временни и хронични заболявания (вижте повече на стр...)

В крайна сметка ние сме това, което избираме да бъдем – уморени и напрегнати, или в добро настроение и пълни с енергия. Възрастта е само период от време, в който трябва да се чувстваме добре и в хармония със себе си. Дължим го и на нас самите, и на тези, които обичаме.

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ