Поръчките на Boeing се сриват

Срещу компанията тече разследване, свързано със самолетите 787 Dreamliner

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 15 May 2024 09:35 >
Поръчките на Boeing се сриват
Източник: Shutterstock
БТА

Поръчките на "Боинг" (Boeing) през април са се сринали, като броят им е бил надминат от отменени продажби, което е пореден знак за кризата, обхванала закъсалия самолетостроител, предаде Асошиейтед прес.

"Боинг" обяви днес, че е получил поръчки за седем самолета миналия месец, което е необичайно малък брой и не е достатъчен, за да компенсира отменените продажби на 33 самолета, 20 от които са свързани със закриването на "Линкс еър" (Lynx Air), канадска нискотарифна компания, спряла да лети в края на февруари. 

Както се очакваше, доставките на нови големи самолети "Боинг" през април също са били слаби - едва 24, което постави американския самолетостроител зад европейския му конкурент "Еърбъс" (Airbus). 

На 14 май Американската федерална агенция за гражданска авиация (FAA) обяви, че започва разследване срещу "Боинг", за да установи дали авиопревозвачът е извършил изискваните инспекции на емблематичните си самолети 787 Dreamliner и дали документите са били фалшифицирани от служители, припомни БТА.

Това разследване цели най-вече да стигне до извода дали "Боинг" е провел задължителните проверки що се отнася до съединяването на крилата към фюзелажа "за някои самолети Дриймлайнър 787", обяви агенцията и уточни, че "провежда разследване, за да установи дали "Боинг" е извършил инспекции и дали служителите на компанията са могли да фалшифицират документите, свързани със самолета".

Скот Стокър, отговарящ за програмата 787, е изпратил на 29 април имейл до служителите на "Боинг" в Южна Каролина, където са произведени тези апарати, в който ги информира, че вероятно има нередности в изискуемия тест за съответствие при свързването на тялото с крилата. Той уверява, че "екипът от инженери на "Боинг" е стигнал до извода, че тази грешка не е създала незабавен проблем за сигурността на полетите.

"Боинг", който се бори да се възстанови след двете катастрофи през 2018 и 2019 г., има сериозни проблеми със самолетите от повече от година.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ