"Мебел стил" открива завод за дървени къщи в Търговище

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 14 May 2024 17:02 >
"Мебел стил" открива завод за дървени къщи в Търговище
Компанията "Мебел стил" планира за следващата година два нови инвестиционни проекта. През 2025 г. - в периода май - юни, очакваме да открием завод за производство на дървени къщи в Търговище, разказа за БТА Десислава Данева - търговски директор на "Мебел Стил " и един от собствениците на компанията. Инвестицията в завода за къщи се очаква да е около 7 млн. лева. Финансирането е от собствен капитал, средства от европроекти и заеми от банки.

Работим по още един проект за медицинско-естетически център, който се очаква да бъде открит заедно със завода за дървени къщи и също ще е в Търговище, разказа пред журналисти инж. Илко Илиев - управител на "Мебел Стил".

По проекта за завод за дървени къщи се работи от началото на тази година, като вече е поръчана необходимата техника и машини, а монтажът им и обучението на персонала се очаква да стане до края на 2024 г. Първите тестови къщи ще са готови през януари - февруари 2025 г. Заводът ще се бъде разположен в Търговище, но на различна площадка от останалите производствени бази на компанията. Продукцията е насочена както за вътрешния пазар, така и за чужбина. Това е начин за диверсифициране на риска, коментира търговският директор на компанията.

Идеята за производство на къщи е на производствения директор на компанията, който е брат на Данева и съдружник в компанията. Искахме нещо ново да опитаме, допълни Данева. В новия завод се очаква да бъдат заети около 20 души, защото това ще е автоматизирано производство. За разлика от производството на тапицирана мебел, където трудът е ръчен и намирането и обучението на кадри е дълъг процес, при къщите нещата ще са по-автоматизирани, коментира Данева.

За фирмата производител на мебели, както и за други производствени фирми, има проблем с намирането на кадри. Трудно е намирането на кадри, особено за такава професия, която не е много популярна в региона, а и няма такива специализирани училища, разказа Данев. Тя съобщи, че сега дружеството има партньорство с няколко училища в региона за създаване на паралелки по дуално обучение и допълни, че са нужни между три е шест месеца за обучението на един кадър.

Фирмата има богата социална програма за работниците си, средната заплата в предприятието за мебели е около 1700 лева, която е по-висока от средната за региона. Към момента в компанията работят около 630 души. Миналата година беше върхова за компанията и в нея работиха 740 души, разказа Илко Илиев. Той посочи, че намаленият брой на заети не се е отразил на производството, но пък е станало възможно да бъдат увеличени заплатите на работниците.

Сред основните проблеми Данева визира т.нар. "Европейска борса". Няма как докато тази борса съществува, ние като работодатели да даваме по-добри възнаграждения и хората да идват да работят при нас, коментира търговският директор. Сега, ако отида в чужбина и работя дори само пет дни, имам право след завръщането си в България да се запиша на европейската борса и да получавам между 1200 и 1500 лева в продължение на една година, илюстрира работа на борсата Данева.

Фирма "Мебел стил" е създадена през 1995 г. в Търговище и е един от най-големите производители на мека мебел в България. Компанията разполага с три завода с обща площ над 100 квадратни метра и покрита площ около 35 000 квадратни метра. Около 50 процента от продукцията е за износ за над 25 държави, сред които Франция, Италия, Гърция, Румъния, Полша, Словения, Ливан, а останалата част е за българския пазар, разказа Данева.

За близо 30 години компанията, която е стартирала в началото само с двама души, е имала плавен растеж, а инвестициите досега възлизат на над 20 млн. лева в сграден фонд, техника и оборудване. Първият завод, който е в Търговище, е обвързан със Завод 2 като процеси, а третият се намира в Попово. Ръководството на фирмата представи дейността на Завод 2 на "Мебел Стил" в с. Макариополско, където се правят кройките и се шият изделията за тапицираната мебел, има и сектор за дивани. В Завод 1 се разкрояват детайлите от дунапрен, масив и плоскости. Тапицирана мебел има 12 процеса до завършването на изделието.

Преди три години и половина имахме много тежък пожар, запали се заводът в Търговище и един човек почина, пряката ни щета беше около 3 млн. лева, непряката около 4 млн. лева, разказа Илко Илиев. Принудихме се в нощта на пожара да купим съседния завод, за да има къде да работим, допълни той.

Посещението в компанията "Мебел стил" на журналисти беше в рамките на кампанията "Мебелите на България: традиции и иновации" на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост. Ръководството на фирмата представи дейността на Завод 2 на "Мебел Стил".
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ