Райски острови в Тайланд страдат от недостиг на вода

Горещата вълна в Югоизточна Азия понижи рязко нивото на резервоарите

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 12 May 2024 19:47 >
Райски острови в Тайланд страдат от недостиг на вода
Източник: Shutterstock
БТА

Туристическият архипелаг Ко Пи-Пи в Тайланд, станал известен от филма "Плажът" с Леонардо ди Каприо, и други съседни острови с райска природа страдат понастоящем от сериозен недостиг на вода, по думите на високопоставено лице от туристическия сектор и жители на региона, цитирани от Франс прес.

Разположен по крайбрежието на Пукет, Ко Пи-Пи привлича всяка година стотици хиляди посетители със своите плажове с бял пясък и тюркоазени води.

През последните седмици изключително гореща вълна се стовари върху Югоизточна Азия, като счупи рекорди и понижи рязко нивото на резервоарите.

"На частната компания, която снабдява с вода островите, може да се наложи да спре доставките", заяви пред АФП Вичупан Пукаоулан Срисаня, председателка на Асоциацията на хотелиерите в региона на Краби. "Искаме да гарантираме на туристите, които предвиждат да посетят островите, че можем да се справим с тази ситуация", добави тя.

Властите възнамеряват да транспортират вода от континента, ако сезонът на дъждовете се забави.

Жители, пожелали анонимност, заявиха пред АФП, че недостигът на вода е от месеци и някои хотели са празни по тази причина.

На сайта за рецензии "ТрипАдвайзър" (TripAdvisor) един потребител написа, че в хотела му вече не тече вода, а в други съобщения се приканват туристите "да проверят дали мястото им за настаняване разполага с прясна вода",  преди престоя си.

В тайландския залив Ко Самуи, друг много популярен туристически остров, също се сблъсква с подобно сухо и горещо време, но посетителите не са били засегнати, според местната туристическа служба.

Камион цистерна пътува до и за континента, "но това увеличава тройно разходите по поддръжката на хотелите", заяви председателят на туристическата асоциация на Ко Самуи Рачапарон Пулсауди.

Властите в Банкок предупреждаваха повече от седмица за екстремна жега, като температурите са се усещали като 52 градуса.

Климатичните промени, предизвикани от човека, ще доведе до по-чести, по-дълги и по-интензивни горещи вълни, предупреждават учените редовно.

Според данните на Световната метеорологична организация на ООН феноменът Ел Ниньо допринася за извънредно горещия климат тази година, а Азия се затопля по-бързо от средното за света.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ