Институт GATE ще си сътрудничи с Университета в Цукуба

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 29 April 2024 16:26 >
Институт GATE ще си сътрудничи с Университета в Цукуба
Проф. Силвия Илиева и проф. Тайсуке Боку.
Институт GATE към Софийския университет "Св. Климент Охридски" разширява международното си сътрудничество към Далечния изток с подписването на Меморандум за разбирателство с Центъра за  изчислителни науки на Университета в Цукуба, Япония.

На специална церемония, организирана от домакините в Япония, под документа положиха подписите си директорът на GATE, проф. Силвия Илиева и проф. Тайсуке Боку, директор на Центъра за  изчислителни науки на Университета в Цукуба.

„За мен е удоволствие и чест да съм тук в Япония. Ние сме нов институт в рамките на университет с богата история. Това сътрудничество с Центъра за  изчислителни науки на Университета в Цукуба, Япония, известен със своите талантливи изследователи и силна инфраструктура, значително ще обогати способността ни да изпълним нашата мисия за обучение на следващото поколение учени в големите данни и изкуствения интелект.“, каза проф. Илиева.

Двете страни декларираха желанието да си партнират в широк спектър от дейности, свързани с  научните изследвания,  образованието и обмена на кадри. Специален акцент ще бъде поставен върху използването на авангардни технологии като високопроизводителни изчисления (HPC), големи данни и изкуствен интелект, включително цифрови двойници и пространства от данни с цел разкриване на сложността на градските екосистеми и разработване на иновативни решения за по-качествен живот в градовете.

„Радвам се, че това е първият меморандум за разбирателство между български институт и нашия център. Започваме нова глава на сътрудничество, като отваряме вратата към бъдещата ни съвместна работа. Разбирам, че GATE е институт с мисия  в полза на обществото. Работата с България ни предлага отлични възможности за ефективно сътрудничество.”, изтъкна проф.Боку.

Съвместните научни инициативи на партньорите ще обхващат въпроси като градски климат, градски топлинни острови, замърсяване на въздуха, устойчивост, управление на бедствията и начин на живот в градовете. Съвместните образователни програми и семинари ще улеснят разпространението на знания, насърчавайки професионалния растеж и междуконтиненталната обмяна. Допълнително, споразумението отваря врати за български изследователи и студенти да си сътрудничат с Университета в Цукуба, предоставяйки възможност за академичен и културен обмен. Програмите за обмен на студенти ще улеснят трансфера на експертиза и талант между България и Япония. Партньорството с Центъра за изчислителни науки на Университета в Цукуба не само подчертава стремежа на GATE да работи с най-добрите, но и позиционира Института като посланик на българската наука на световната сцена.

Официалната церемония бе последвана от съвместен уъркшоп, на който всяка от страните представи постиженията си в основните области на научно-технологичното сътрудничество.

Университетът в Цукуба е национален изследователски университет, има 28 клъстера от колежи и училища с около 16 500 студенти. Основният кампус обхваща площ от 258 хектара, което го прави вторият по големина единичен кампус в Япония.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ