Куче с титла

За незапознатите с киноложките изложби те изглеждат доста странни и трудни за разбиране. В техния интересен свят ни въвежда един от десетте български международни съдии

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 28 April 2024 14:35 >
 Куче с титла
Текстът е публикуван в бр. 2 (42) на сп. Business Global.

Антоан Хлебаров                                                                     Антоан Хлебаров е икономист, 15 години е преподавател в УНСС, рекламист, основател и първи изпълнителен директор на рекламна агенция GREY Sofia. Журналист. Хоби са му пътешествията и кинологията. Съдия на Международната федерация по кинология за всички породи кучета. Посетил е над 65 държави на 5 континента, участвал като съдия на кучешки изложби в повечето от тях. 


Спортното състезание с най-дълга история в света е конното надбягване „Дерби Епсъм“ в Англия, което се провежда от 1750 г. насам. А знаете ли кое е следващото в класацията?


Въпрос за един милион

с изненадващ за мнозина отговор – изложбите на кучета. Вечно скучаещите англичани решават да си измислят ново забавление (и повод за залагания) на принципа „кучето МИ е по-хубаво от кучето ТИ“. През 1873 г. Чарлз Хоуп, основател на The Kennel Club, който е националната организация за кучета в Англия, организира първата киноложка изложба. Известен като Mr. Cruft, той бил страстен любител на кучетата и е искал да създаде събитие, което да покаже красотата и интелигентността им. На първата изложба кучетата се състезават за „Купата на Mr. Cruft“. През следващите години името се променя на Crufts Dog Show и накрая се установява просто на Crufts. Днес Crufts е синоним за изложба на кучета, неотменна


част от британските традиции


Изложбите на кучета бързо се разпространяват по света и в следващите години завладяват умовете на собствениците им отсам Канала и отвъд Океана. Примерът на британците е последван със създаването на Аmerican Kennel Club, Canadian Kennel Club-CKC и Международната федерация по кинология (FCI), в която в момента членуват 99 страни, включително и България. Всяка организира изложби на кучета по собствени правилници, като взаимно се признават и си сътрудничат.

За незапознатите с тези събития те изглеждат доста странни и трудни за разбиране – някакви хора с кучета се събират на едно място, нещо правят, връчват се някакви награди и повечето изглеждат щастливи и доволни. Всъщност това е спортно състезание като във всеки друг спорт.


Основните действащи лица

са в няколко категории. Най-важните са развъдчиците (breeders). Tова са хората, които развъждат кучета от определена порода, като се стараят да спазват изискванията на породните стандарти, запазвайки и развивайки качества, присъщи на породата. Този процес е строго регламентиран и контролиран. Развъждането може да бъде хоби, но може и да е професия със задълбочени знания в различни области на науката. Произвеждането на висококачествени кучета изисква сериозни инвестиции като финанси, време и лично посвещаване на тази дейност.

Развъдчиците могат да бъдат собственици на своите кучета или да ги предоставят, в повечето случаи за четирицифрени цени в евро, на нови собственици, които да се грижат за тях.

Не по-малко важни участници в една изложба са хендлерите. Това са хората, които представят кучетата в изложбения ринг. Те трябва да знаят както добрите страни, така и недостатъците на кучетата си и да ги представят по възможно най-добрия начин пред публиката и съдиите. Наглед проста задача, но за решаването ѝ са нужни безброй малки подробности, оформящи общата картина „човек с куче“ – от добрата физическа форма, подходящо облекло, отлична комуникация с кучето, грижите за неговия външен вид до


артистичност на представянето


За своите услуги и в зависимост от постигнатите резултати хендлерите получават възнаграждение – от няколко десетки за начинаещите до няколко десетки хиляди долара за суперпрофесионалистите при победи на изложбите от най-високо ниво. В последно време особено популярни станаха специалните класове, в които развъдчиците и/или собственици сами представят своите кучета в ринга.

Следва групата на невидимите герои – съдиите. Те могат да бъдат специалисти само за една или няколко породи, да оценяват кучетата от група породи или – най-високото професионално ниво, т.нар all-rounders, съдии за всички породи кучета. Подготовката на съдиите е дълъг процес на изучаване на стандартите, историята, функционалното предназначение на различните породи, теоретични изпити, множество практики под контрола на опитни ментори и утвърждаване в киноложките среди. Достигането на последната степен е резултат на дългогодишна съдийска кариера и изисква не по малко от 15 години опит. Към 20 юли 2023 г. в цял свят има 11 294 съдии, които са квалифицирани да оценяват всички породи кучета в съответствие със стандартите на FCI, от тях

10 са българи

Съдиите оценяват кучетата, като ги сравняват с т.нар. породен стандарт – детайлно описание на идеалния представител на породата. Разбира се, това е доста субективна дейност и всеки съдия интерпретира стандарта през собствените си виждания и представи. Въпросът „кое е най-красивото куче“ е съизмерим с „коя е най-красивата жена“. Поради това работата на киноложките съдии е една от тези, които не може да се изпълнява от компютър и не се очаква в скоро време те да бъдат изместени от изкуствен интелект.

Избраните за победители кучета във всяка порода се сравняват помежду си за победа в породната група. В края на изложбата се провеждат заключителните конкурси за най-добро куче в отделните възрастови групи – бебе, подрастващи, млади, зрели, ветерани. Кулминацията е определянето на победителя на цялата изложба – BIS (Best in Show). По традиция наградите са купи за собственика и розетки за кучето.

И тук следва редовният въпрос


„Само това ли? А парични награди?“ Изненадващият отговор е: „Не. Няма парични награди“. Никакви. Даже в повечето случаи те са изрично забранени. Следва недоверчиво поклащане с глава и „… ами че защо се състезават тогава?“. Невероятно за мнозина, но основното е моралното удовлетворение от признанието за успеха на усилията да се произведе качествено куче. Победата, титлите или престижното класиране издигат имиджа на развъдчика и произвежданите от него кучета. Те стават търсени партньори за разплод и родители на нови кученца. А всичко това няма как да не се отрази и на цената им.

В същото време организирането на киноложките изложби от най-ниското, клубно, до най-високото ниво представлява


сериозен бизнес

управляван от същите закони както всяка една друга икономическа дейност. Самото участие е доста скъпо удоволствие – заплаща се такса за участие, която за последното световно изложение бе 100 евро. В сметката влизат разходите за пътуване с куче, настаняване за няколко дни в хотел, задължителните здравни тестове, застраховки, хонорар за хендлери и много други. Съществената част от приходите на организаторите идват от рекламодателите и спонсорите – главно представителите на фирми за производство на кучешки храни и аксесоари, един милиарден бизнес в света, но и на всичко, свързано с отглеждането на домашните любимци. Мястото на провеждане на изложбите често прилича на търговско изложение, на което се представя и продава всичко за кучетата – от хранителни добавки, каишки и козметика до произведения на изкуството. Борбата за правото да бъдат генерален спонсор на изложба като европейско или световно първенство се решава от 6- или 7-цифрени оферти.

Организацията на една кучешка изложба изисква огромни екипи от висококвалифициран и отдаден на каузата персонал. Като пример мога да дам една от най-добре организираните изложби – тази в Хернинг, Дания, на която имах честта да бъда поканен за съдия. Събитието се проведе в рамките на три дни на покритите площи на търговски изложбен център, в повече от 20 отделни зали.


Участващите над 25 000 кучета


от цял свят бяха оценявани от общо 80 съдии. Ако към тях добавите стотиците хора обслужващ и технически персонал, осигуряващи реда в ринговете, техническото обслужване, охраната, паркирането, изхранването и всички други удобства за участниците и гостите, ще получите приблизителна представа за мащабите на една такава изложба.

Основното обаче, което събира хилядите на едно място, си остава любовта към кучето. На това място и точно в този ден се събират хора с напълно различен произход, социален статус, професии, езици, националности, религии… Но с един общ интерес – кучето. Тук се завързват познанства, обменят се знания и опит в развъждането и отглеждането, чуват се последните клюки за известните в бранша, уговарят се следващи кучешки „сватби“ и заплождания, търсят се нови кученца и нови собственици. А освен всичко друго киноложката изложба е място за добро прекарване на почивните дни със семейството и децата в приятна компания на хора, засегнати от същата форма на лека и приятна лудост като теб самия.

Календарът на кучешките изложби предлага


почти всеки месец изложби


в различни градове на света. Черешката на тортата си остават споменатият вече вековен Crufts в Бирмингам, американският Westminster в „Медисън Скуеър Гардън“, първенствата на Европа, Латинска Америка и Карибите и Азия. И световното първенство – това за 2023 г., събра над 20 000 кучета в изложбените палати на „Женева Експо“, а следващото е в столицата на Хърватия Загреб. На Балканите и у нас също са предвидени множество изложби, особено през летния период. Ако и вие имате куче или просто сте любопитни да почувствате атмосферата на едно такова събитие, можете да планирате кратко пътешествие с куче до Истанбул, Солун, Охрид, Белград или Букурещ. А можете да започнете и от някой стадион или зала в България. Убеден съм, че няма да е последното.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ