Проф. Силвия Илиева е сред Топ 100 най-влиятелни ИТ личности в България

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 25 April 2024 16:39 >
Проф. Силвия Илиева е сред Топ 100 най-влиятелни ИТ личности в България
Източник: Тони Тончев
Директорът на институт GATE, проф. Силвия Илиева, е сред отличените в ежегодния индекс на „Career Show“ “Топ 100 най-влиятелни ИТ личности в България” за 2024 г.

Класацията откроява личностите със значителен принос за развитието на ИТ индустрията в България и служещи за пример за добри практики и висок професионализъм.

Сред 100-те най-влиятелни ИТ личности в България (подредени по азбучен ред в списъка) са лидери и визионери в науката, основатели на български софтуерни компании и проекти, технически директори на големи международни компании, лектори и обучители, както и основателите на най-големите софтуерни академии у нас и др.

Проф. Илиева създава и утвърждава заедно с екипа си институт GATE към СУ „Св. Климент Охридски“ - първият Център за върхови постижения в Източна Европа в сферата на големите данни и изкуствения интелект. От 2024 г. тя е посланик на IDSA - признание за приноса й в развитието на IDS-базираните пространства от данни.

GATE работи в областите: „Дигитално здравеопазване“, „Градове на бъдещето“, „Интелигентно правителство“, „Умна индустрия“. Институтът е българският хъб на IDSA, обединяващ националните усилия за използване и споделяне на данни както в бизнеса, така и в обществено значими области.  GATE създава първото у нас пространство за споделяне на данни в градската среда – Urban Data Space и разработва първият цифров двойник на София.

От 2022 г. GATE е тестов център за нови технологии с двойно предназначение в рамките на гражданско-военния орган на НАТО за стимулиране на иновациите в отбраната (DIANA).

От учебната 2023/2024 г., съвместно с ФМИ на СУ „Св. Климент Охридски“, GATE  предлага иновативна магистърска програма „Технологии за големи данни“, чийто ръководител е проф. Силвия Илиева.

Институтът развива и своята Стажантска програма, чието ново издание предстои съвсем скоро и GATE ще отвори вратите на новата си високотехнологична сграда, за да посрещне и развие потенциала и уменията на следващото поколение млади таланти.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ