Низходящата тенденция при промишлените поръчки в еврозоната продължава и през март

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 02 April 2024 15:16 >
Низходящата тенденция при промишлените поръчки в еврозоната продължава и през март
Производствената активност в еврозоната се е задълбочила допълнително през март, свивайки се с по-бърз темп през февруари, тъй като търсенето е продължило да намалява, според проучване, цитирано от Ройтерс. То обаче показва и известно повишение на оптимизма.

Окончателният хармонизиран индекс на мениджърите по доставките в еврозоната, изготвен от "Стандарт енд Пуърс Глоубъл" (S&P Global), се е понижил до 46,1 пункта през март спрямо 46,5 пункта през февруари, което надвишава предварителната прогноза за 45,7 пункта, но е под 50-те пункта, които показват растеж, за 21-и пореден месец. 

Индексът, измерващ производството и част от композитния индекс на мениджърите по доставките, който ще бъде публикуван в четвъртък (4 април) и се разглежда като добър индикатор за икономическото здраве, е нараснал от 46,6 през февруари до 47,1 през март и е над предварителната прогноза за 46,8 пункта.

"Малко обезсърчаващо е: през последните осем месеца обработващата промишленост е покачила постепенно производствената стълба на индекса на мениджърите по доставките", заяви Сайръс де ла Рубия, главен икономист в Хамбургската търговска банка. "Напредъкът до следващия етаж обаче все още не се е материализирал заради лошите показатели на германската и френската промишленост", добави той. 

Новите заявки са намалели за 23-и пореден месец, въпреки че заводите са понижили цените с най-бърз темп от ноември. Всеки знак за смекчаване на инфлационния натиск ще бъде посрещнат добре от Европейската централна банка (ЕЦБ), тъй като се опитва да върне инфлацията към заложената цел. 

Заводите в блока са намалили числеността на персонала, но това е знак, че мениджърите са очакват подобрение на бъдещото производство, е нараснал до 57,4 пункта спрямо 57,1 пункта , което е най-високото равнище от април миналата година.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ