Президентът започва разговори за служебен кабинет

„Има такъв народ“ (ИТН) върна неизпълнен третия мандат

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 28 March 2024 11:56 >
Президентът започва разговори за служебен кабинет
Източник: Shutterstock
БТА

„Има такъв народ“ (ИТН) върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев веднага, след като той им го връчи. Папката беше върната празна от заместник-председателя на парламентарната група (ПГ) на ИТН Ивайло Вълчев.

Напълно разбираме трудната ситуация, в която Ви поставиха с тези абсолютно ненужни промени в Конституцията, промени, срещу които ИТН гласува против, каза заместник-председателят на ПГ на ИТН Ивайло Вълчев, обръщайки се към президента. Вълчев посочи че, за съжаление, гласовете на ИТН са били малко на брой, за да се противопостави формацията на тези промени. През всичките девет месеца декларирахме, че за нас това управление е порочно и трябва да се отива на избори, там да решава суверенът, каза също Вълчев.

Той посочи, че се чуват коментари, че изборите са "хаос" и са "ненужни". Ние не мислим така. Мислим, че изборите са най-висшата форма на демокрацията, заяви Вълчев.

Пожелаваме Ви сила и мъдрост и оттук нататък нека да решават хората, каза той при връщането на папката за съставяне на правителство.

След като и трите мандата не бяха изпълнени, предстоят предсрочни парламентарни избори. Държавният глава трябва да насрочи дата за тях.

Съгласно чл. 99 от Конституцията, след като не е постигнато съгласие за правителство, президентът след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок. След промените в Конституцията за служебен министър-председател държавният глава може да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Вчера „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) получи втория мандат за съставяне на правителство от президента и го върна веднага неизпълнен. От коалицията ПП-ДБ призоваха изборите за български и европейски парламент да се проведат заедно, но държавният глава посочи, че вече е много късно за такава молба.

Ден по-рано парламентът реши, че първият мандат за съставяне на правителство с кандидат за премиер Мария Габриел приключва неуспешно.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ