Лидерите на страните от еврозоната очакват възстановяване на икономиката

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 24 March 2024 10:53 >
Лидерите на страните от еврозоната очакват възстановяване на икономиката
Източник: Shutterstock
Лидерите на страните от еврозоната очакват понижаващата се инфлация да доведе до възстановяване на икономиката на валутния съюз. Те обаче признават, че "икономическата активност в краткосрочен план е слаба". Това се посочва в съвместно изявление, огласено вчера след срещата им в Брюксел, предаде ДПА.

Икономиката на Европейския съюз трябва да бъде "по-устойчива и по-конкурентоспособна", за да може Евросъюзът да запази своето влияние. Това обяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, който ръководеше срещата, чрез публикация в социалната мрежа "Екс" (X), известна преди като "Туитър" (Twitter). 

Основна тема на форума на лидерите на страните от еврозоната беше преодоляването на бавния икономически растеж във валутния съюз.

Срещата се проведе на фона на заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

Евролидерите са постигнали споразумение да си сътрудничат по-тясно при приемане на промени на правилата, на които трябва да се подчиняват бюджетните разходи на отделните страни. Те са се договорили и "да ускорят работата за подобряване на ресурсите и ефективността на финансовите пазари на блока", посочи ДПА.

Председателят на Еврогрупата Паскал Донахю заяви след срещата, че досега "никога не е виждал подобен интерес" от страна на европейските лидери към финансовите пазари в ЕС. 
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ