БФБЛ обяви победителите в 21-вите Годишни награди за отговорен бизнес

Успешни малки и големи компании взеха престижните ESG отличия за 2023 година в най-авторитетния национален конкурс за корпоративна социална отговорност, устойчивост и многообразие

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 20 March 2024 17:54 >
БФБЛ обяви победителите в 21-вите Годишни награди за отговорен бизнес
На официална церемония на 19 март 2024 г. в х-л „Балкан Палас“ Българският форум на бизнес лидерите (БФБЛ) обяви победителите в Годишните награди за отговорен бизнес 2023 – най-утвърдения конкурс за корпоративна социална отговорност, устойчиво развитие и многообразие в България, който се провежда под мотото „Дай добър пример“. За авторитетните отличия, които бяха връчени за 21-ва поредна година, се състезаваха впечатляващите 126 ESG инициативи, осъществени от 82 компании.

Престижните награди бяха връчени от министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов, министъра на труда и социалната политика д-р Иванка Шалапатова, министъра на околната среда и водите Юлиан Попов, кмета на Столична община Васил Терзиев, заместник-министъра на образованието и науката проф. Генка Петрова, заместник-министъра на иновациите и растежа Мартин Гиков и британския посланик Роб Диксън.

Гости на церемонията бяха над 250 души – висши мениджъри на компаниите членове на БФБЛ и на компании, участвали в състезанието, членове на журито, съмишленици от публичния и гражданския, дипломати и медии.

Годишните награди за отговорен бизнес са знаков проект на Българския форум на бизнес лидерите, който предоставя престижна платформа за отговорните компании и техните успешни и вдъхновяващи кампании в подкрепа на хората, обществото и природата. При откриването председателят на БФБЛ Левон Хампарцумян подчерта ролята на отговорния бизнес за създаването на устойчива икономика и благоденствие за цялото общество.

Голямото отличие „Инвеститор в обществото“ спечели Лидл България с инициативата „Ти и Lidl за нашето утре: трансформацията“.

 

Yettel България взе златото в „Инвеститор в знанието“ – категорията с най-много кандидатури тази година, с програмата си за безопасен интернет и развитие на дигитални умения. 

„Инвеститор в околната среда“ е Foodobox с едноименното мобилно приложение, което се бори с разхищението на храна и за три години е допринесло за 75 тона по-малко СО2 емисии.

Vivacom се класира на първо място в „Инвеститор в човешкия капитал и условията на труд“ със своята Лятна стажантска програма.

Yettel България заслужи и големия приз в категория „Многообразие на работното място“ с цялостната си политика за многообразие и приобщаване, която включва програмата за хора с различни възможности „Рамо до рамо“, младежките програми Hub by Yettel, Втора смяна и други. Категорията бе въведена в конкурса преди четири години и цели да популяризира Хартата на многообразието – съвместна инициатива на Българския форум на бизнес лидерите и Центъра за изследване на демокрацията за  насърчаване на политиките за недискриминация, равнопоставеност и приобщаване в работна среда. Хартата в България е част от европейската платформа, която обединява 26 национални харти. Наградата предоставя на отличените две допълнителни възможности – да споделят своя опит и добри практики на предстоящ уебинар за многообразие на работното място, организиран от БФБЛ, и да присъстват на официалното откриване на Европейския месец на многообразието в края на април в Брюксел.

Кампанията Giving Friday на dm България зае първото място в категория „Маркетинг, свързан с кауза“.

Foodobox грабна и приза за „Най-добра социална политика на малко или средно предприятие“. През платформата на компанията ресторанти, пекарни и супермаркети продават с намаление продуктите си с изтичащ срок на годност на крайните потребители. Платформата оперира в 3-те най-големи български градове и в Румъния с 500+ партньори.   

В конкуренция с всички 126 кандидатури, участвали в конкурса, Paysafe България взе специалната награда „Engage“ със своята КСО програма за подкрепа на местната общност, развивана в партньорство с граждански организации и подобрила живота на деца, възрастни хора, жени в риск и много други. Това отличие се връчва за цялостна ангажираност и участие на служителите, а носителят се определя от Британското посолство в София.

Пълен списък с  отличените компании и проекти вижте по-долу или свалете оттук.

Българският форум на бизнес лидерите (БФБЛ) организира влиятелния конкурс eжегодно от 2003 г. насам, за да насърчи добрите ESG практики и да популяризира корпоративните програми с най-голямо въздействие. В състезанието с мото „Дай добър пример“ участват компании от всички сектори на икономиката от цялата страна независимо дали са членове на БФБЛ или не. Така конкурсът предоставя широка и представителна картина на ангажираността на частния сектор с решаването на редица обществени предизвикателства.

Победителите се определят от независимо и обективно жури от уважавани експерти от НПО сектора, институциите, бизнеса, академичните среди и медиите,  а победителите в седемте категории на конкурса и носителят на специалната награда получиха статуетки, изработени от художника Никола Енев.

Престижната церемония включваше представяне на всички номинации, като техни резюмета са публикувани в архива на Наградите на сайта на БФБЛ.

Водеща на събитието беше Евелина Павлова, а за настроението в залата се погрижиха музиканти от Quarto квартет.

За още информация следете ни и в социалните мрежи: #bblfawards2023, #отговоренбизнес.

Снимки – свалете всички оттук

1 – Обща снимка на победителите и официалните лица

2 – Председателят на БФБЛ Левон Хампарцумян откри церемонията

3 – Събитието привлече над 250 гости от бизнеса, партньори и медии

4 – Министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова връчи отличието „Инвеститор в обществото“ на Lidl България

5 – Министърът на околната среда и водите Юлиан Попов поздрави Foodobox, които спечелиха титлата „Инвеститор в околната среда“

6 – dm България получиха приза за „Маркетинг, свързан с кауза“ от кмета на Столична община Васил Терзиев

7 – Foodobox взеха и статуетката в категорията за „Най-добра социална политика на МСП“, връчена от министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов

8 – Британският посланик Роб Диксън и Paysafe България, отличени със специалната награда Engage

9 – Социалният министър Иванка Шалапатова връчи и наградата за „Инвеститор в човешкия капитал и условията на труд“ на победителя Vivacom

10 – Yettel България бяха класирани на първо място в категорията „Инвеститор в знанието“ и получиха наградата си от заместник-министъра на образованието и науката проф. Генка Петрова

11 – Yettel триумфираха и с отличието за „Многообразие на работното място“, което им връчи заместник-министъра на иновациите и растежа Мартин Гиков

ПЪЛЕН СПИСЪК С ОТЛИЧЕНИТЕ КОМПАНИИ

 

ИНВЕСТИТОР В ОБЩЕСТВОТО 2023

 

1. Lidl България // „Ти и Lidl за нашето утре: трансформацията“

2. Дънди Крумовград // „Въвеждаме смело иновации за устойчиво бъдеще на местните общности“

3. HPE България // HPE Gives Bulgaria

 

ИНВЕСТИТОР В ЗНАНИЕТО 2023

1. Yettel България // Програма „Безопасен интернет и развитие на дигитални умения“

2. SAP Labs България //  Роботика за България

3. Девин //  Проект „Влез в зеления кръг“ за мащабно въвеждане на екообразованието по Програма „Екоучилища“

 

ИНВЕСТИТОР В ОКОЛНАТА СРЕДА 2023

 

1. Foodobox // Мобилно приложение Foodobox

2. Солвей Соди // Пътна карта за екологично и устойчиво развитие на Солвей Соди

3. Кока-Кола HBCB // „Моят зелен град“

 

ИНВЕСТИТОР В ЧОВЕШКИЯ КАПИТАЛ И УСЛОВИЯТА НА ТРУД 2023

 

1. Vivacom // Vivacom Лятна стажантска програма

2. Бош Инженеринг Център София // С грижа за развитието на екипа и изграждането на бъдещи таланти

3. BTL Industries // BTL Industries: Семейство от професионалисти 

 

МНОГООБРАЗИЕ НА РАБОТНОТО МЯСТО 2023

 

1. Yettel България //  Цялостна политика за многообразие и приобщаване

2. IBM България // RiseUp Women Leadership Accelerator – Академия за жени лидери

3. Paysafe България // „Многообразие на работното място“

 

МАРКЕТИНГ, СВЪРЗАН С КАУЗА 2023

 

1. dm България // Giving Friday

2. Овергаз Мрежи //  „Дари за Светулка, Овергаз ще удвои!”

3. bTV Media Group //  Добрият пример | Зелената седмица

 

НАЙ-ДОБРА СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА НА МСП 2023

 

1. Foodobox // Foodobox

2. Интерланг // Ковалентни връзки – Заздрави ефекта – Фаза 3 от дългосрочна програма „Ангажирани служители в социални каузи“  

3. Astellas // „Твоето здраве е твоя отговорност“

 

СПЕЦИАЛНА НАГРАДА ENGAGE 2023

 

Paysafe България // КСО програма на Paysafe за подкрепа на местната общност

 

Церемонията се проведе с подкрепата на: златните партньори Джапан Табако Интернешънъл България, Телематик Интерактив и Тавекс, сребърните партньори Астелас, M3 Communications Group и Електрохолд, бронзовите партньори Дънди Прешъс Металс, Лидл и ПрайсуотърхаусКупърс и партньорите Девин, Конгрес Инженеринг и Загорка.

Медийни партньори: БНР, БТА, Bloomberg TV, Еconomy, Инвестор, БГлобал, Мениджър, NGOBG.info, Invest-in-Bulgaria
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ