Директорът на GATE проф. Силвия Илиева е отличена с Наградата за специален принос на „Наградите на БАИТ“ 2023

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 28 February 2024 11:31 >
Директорът на GATE проф. Силвия Илиева е отличена с Наградата за специален принос на „Наградите на БАИТ“ 2023
Директорът на Института „Големи данни в полза на интелигентното общество“ (GATE) проф. Силвия Илиева получи Наградата за  специален принос в развитието на информационните и комуникационни технологии на 13-ите „Награди на БАИТ 2023“. Отличието ѝ беше връчено  за създаването на институт GATE - първият Център за върхови постижения в Източна Европа в областта на големите данни и изкуствения интелект.

„На първо място GATE е инвестиция в човешкия потенциал. В България имаме изключително много талантливи изследователи, които заслужават да бъдат подкрепяни, за да можем заедно да създадем мотивираща среда за развитие и да затвърдим позицията на нашата страна като иновационен център в региона“, отбеляза проф. Силвия Илиева, като благодари на БАИТ за високата оценка за работата й.

Институт GATE е създаден през 2019 г. като съвместна стратегическа инициатива между Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и  Технологичния университет Чалмърс и Chalmers Industriteknik от Швеция. Днес  GATE извършва приложни изследвания в няколко направления: „Дигитално здравеопазване“, „Градове на бъдещето“, „Интелигентно правителство“, „Умна индустрия“.

Сред най-мащабните инициативи на института е създаването на първото в България пространство за споделяне на данни в градската среда - Urban data space. Пространството за данни осигурява сигурен и доверен обмен на данни между заинтересовани страни с цел създаване на нови бизнес модели и продукти, базирани да добавената стойност на данните. От 2022 г. Институтът е тестов център за нови технологии с двойно предназначение в рамките на гражданско-военния орган на НАТО за стимулиране на иновациите в отбраната (DIANA).

От учебната 2023/2024 г., съвместно с Факултета по математика и информатика на Софийския университет, институтът  предлага иновативна магистърска програма „Технологии за големи данни“.

„Благодаря на екипа, който със сърце и душа стои зад работата на GATE. Ние сме първият Институт за големи данни и изкуствен интелект и първият Център за върхови постижения в Източна Европа. Горда съм, че успяхме да поставим България на европейската и световна карта с нашите инициативи.“, каза още проф. Илиева.

Наградата за специален принос в развитието на информационните технологии бе връчена на проф. Силвия Илиева от Христо Борисов, главен изпълнителен директор и съосновател на Payhawk - първата българска компания-еднорог, оценена на 1 млрд. долара.


За институт GATE

Мисията на Институт “Големи данни в полза на интелигентно общество“ (GATE) към СУ „Св. Климент Охидски“ , създаден през 2019 г., е да провежда приложни изследвания, да развива иновации и да предлага образование в областта на данните и изкуствения интелект. Институтът има натрупан богат опит на базата на редица успешни проекти, целящи разрешаването на ключови обществени проблеми като болестта на Алцхаймер и дезинформацията.

GATE е българският хъб на IDSA (International Data Spaces Association), насочващ и обединяващ националните усилия в посока използване и споделяне на данни както в бизнеса, така и в обществено значими области. Целта на хъба е да бъде движеща сила в ангажирането на бизнеса и публичните и градските администрации, както и инкубатор и акселератор, който да ускори създаването на иновациите, базирани на обмена на данни и тяхното използване на национално и регионално ниво.

От 2022 г. GATE е тестов център в сферата на големите данни и изкуствения интелект. Като част от мрежата на DIANA (мрежа от административни, тестови и аналитични центрове за подпомагане намирането на решения на критични за трансатлантическата сигурност технологични предизвикателства, като направи сътрудничеството между индустрията, стартъп компаниите и научните среди още по-тясно), той приема иноватори от целия Алианс, които да тестват своите разработки с цел оценка, валидиране и верификация.

Проект „Големи данни за интелигентно общество“ (GATE) се финансира по  програма Хоризонт 2020 WIDESPREAD 2018-2020 TEAMING Phase 2 и по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ