МАЕ създава програма за гарантиране на доставките на минерали от ключово значение за енергийния сектор

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 14 February 2024 08:47 >
МАЕ създава програма за гарантиране на доставките на минерали от ключово значение за енергийния сектор
Източник: pixabey
Международната агенция по енергията (МАЕ) обяви програма за гарантиране на доставките на минерали, които са от ключово значение за енергийния сектор, тъй като търсенето расте бързо, а преработката им остава в ръцете на една няколко производители, съобщи изпълнителния директор Фатих Бирол, цитиран от Ройтерс.

По думите му производството на електромобили, соларни панели и друго оборудване изисква сигурни доставки на различни минерали като, например, литий, кобалт и мед.

МАЕ продължава да следи и развитието на петролните и газови пазари, посочи Бирол, но допълни, че сигурността на веригите на доставки за енергийните технологии е особено важно енергийно предизвикателство.

"Именно затова откриваме тази програма", заяви Бирол по време на реч в централата на организацията в Париж. "Към момента не сме в състояние да задоволим търсенето на подобни материали, а освен това производството им е съсредоточено в една-две страни", посочи шефът на МАЕ.

Бирол не разкри подробности, но допълни, че програмата е вдъхновена от механизма за сигурност на петролните пазари, изискващ страните членки на организацията да разполагат със запаси за около 90 дни, които могат да бъдат пускани на пазара в случай на недостиг.

Китай е основният производител на 30 от 50 критични материала, сочат данните на американската Асоциация на аерокосмическите индустрии. Страната е и най-големият добивен и обработващ център на редкоземни елементи. Миналата година Пекин ограничи износа на галий, германий и някои видове графит, за да защити стратегическото си преимущество в сектора.

Стъпката на МАЕ идва в момент, когато много страни по света опитват да намалят парниковите си емисии, което изисква сигурни доставки на минерали като литий, мед, никел, кобалт, манган и графит, влагани при производството на батерии, както и на редкоземни елементи, ползвани във вятърните турбини и електромобилите.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ