Недостигът на работна ръка във Великобритания се превърна в хроничен след Брекзит

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 11 February 2024 18:16 >
Недостигът на работна ръка във Великобритания се превърна в хроничен след Брекзит
С излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз и след края на пандемията от КОВИД-19, редица сектори от британската икономика продължават да изпитват недостиг на работници и служители. 

Броят на свободните работни места на Острова обаче е намалял с 49 000 през последното тримесечие на миналата година (октомври-декември 2023 г.) спрямо предходните три месеца (юли-септември). Това сочат най-новите предварителни данни на британската Националната статистическа служба (ONS). 

Предлагането на работни места намалява на фона на увеличаването на трудовите възнаграждения и снижаването на икономическата активност на фирмите в редица сектори заради поскъпналото кредитиране, но предлагането на работни места остава над нивата отпреди пандемията. 

През последните три месеца на миналата година са били обявени 934 000 свободни работни места, по предварителни данни. Те са с 133 000 повече спрямо периода януари-март 2020 г., когато британската икономика все още не e изпитвала негативните ефекти от пандемията. 

Най-много работници и служители на Острова се търсят в сектора на здравеопазването и социалните грижи. В него свободните работни позиции в края на миналата година са били с 34 000 повече спрямо първите три месеца на 2020 г. 

И в редица други сектори във Великобритания през октомври-декември 2023 г. са се търсели повече работници и служители в сравнение с навечерието на пандемията - "Хотелиерство и ресторантьорство" (23 000), "Образование" (14 000), "Финансови и застрахователни дейности" (7000).
 
Британската промишленост търси млади хора

Промишленото производство е сред секторите от икономиката на Великобритания с най-голям брой свободни работни места в повече в сравнение с отпреди пандемията като недостигът се е увеличил с 15 000. 

Мениджъри на фабрики в английското графство Източен Съсекс разказват пред Би Би Си за трудностите, с които се сблъскват при набирането на работници.

Местни предприемачи посочват, че сред младите хора липсва интерес към професионалното развитие в сферата на промишлеността.

Оперативният директор на фабриката за производство на кабели, управлявана от компанията "Маршъл-Тафлекс" (Marshall-Tufflex), Жан Карлос Диас отбелязва, че младите хора "не знаят какво е производство".

"Много е трудно да наемеш млади хора тук", посочва Диас.

Неговата компания е принудена да запълни недостига на работна ръка от чужбина, но очаква да открие следващото поколение свои служители и в британските училища, отбелязва Би Би Си. 

"Трябва да привлечем по-младото поколение, за да издигнем бизнеса си на следващ етап", посочва Вал Чандлър. Той е директор по производствените дейности на друга фабрика в района. Тя е собственост на компанията за производство на части за електроуреди "Фокус Ес Би" (Focus SB).

От своя страна федерацията на работодателите в промишлеността "Мейк Ю Кей" (Make UK) обяви, че недостигът на работници и служители коства милиарди британски лири годишно на икономиката на Обединеното кралство.

 Облекчават се правилата за наемане на чуждестранни строителни работници

Сред секторите от британската икономика, в които свободните работни места са били повече отпреди пандемията, са селското стопанство (23 000) и строителството (9000).

На този фон Обединеното кралство облекчава визовия режим за представители на редица професии в строителството, за да привлече чуждестранни работници и служители.

Властите в Лондон са включили редица работни позиции в своя списък на "професии, които изпитват недостиг на трудова сила". По този начин работодателите в строителния сектор ще бъдат улеснени при наемането на чуждестранни работници и служители. 

По-евтините визи за Великобритания и облекчените правила за наемането на чужденци ще важат за зидаро-мазачи, бояджии, каменоделци, дърводелци, майстори на покривни конструкции, както и за специалисти в областта на монтажа и ремонта на дограми.

Облекченията за наемането на чуждестранни работници и служители в строителството ще "допринесат за изграждането на ключови национални инфраструктурни обекти и за развитието на свързаните с тази дейност сектори на икономиката". Това се казва в съобщение, разпространено през миналото лято от британското министерство на вътрешните работи и цитирано от Ройтерс. 

Чужденците, които бъдат наети, може да получават заплащане в размер на 80 на сто от заплатите, които са обичайни за Обединеното кралство. Те трябва да са получили оферта от британски работодател и да покриват изискването за владеене на английски език, информира правителственото съобщение.   

 Производители на храни страдат от липсата на работници

Производството на хранителни продукти във Великобритания е застрашено от липсата на достатъчно работници и служители. Това е заключението от независимо проучване, огласено по-рано.

Авторите на изследването призовават британското правителство да удължи срока, в рамките на който се издават работни визи за Обединеното кралство на сезонни работници. Те имат право да работят във Великобритания за не повече от 6 месеца без прекъсване. 

През декември 2021 г. управляващите в Лондон удължиха действието на програмата до края на 2024 г., но обявиха, че британското селско стопанство "трябва да ограничи своята зависимост" от чуждестранна работна сила. 
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ