BusinessGlobal
BusinessGlobal / 09 January 2024 17:24 >
Източник: Eugénie Sophie
Филип Купфер, търговски съветник към Посолството на Австрия и ръководител на ADVANTAGE AUSTRIA, Светла Несторова, главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет на Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп, Николай Банков, управител на Кроношпан България, председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов, Александър Сипек, управител на ЕВН България Груп (от ляво на дясно)
Австрийският бизнес в България подобрява очакванията си за бизнес климата в страната, показва традиционната годишна анкета сред австрийските инвеститори на Австрийското търговско представителство (Advantage Austria). Проучването, проведено в края на 2023 г. с участието на 96 ръководители на австрийски компании, беше представено днес на среща с медии в Kronospan Design Center.

В събитието се включиха Филип Купфер, търговски съветник към Посолството на Австрия и ръководител на ADVANTAGE AUSTRIA, председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов и представители на австрийския бизнес.

Австрийският бизнес бе представен от Николай Банков, управител на Кроношпан България, Александър Сипек, управител на ЕВН България Груп и Светла Несторова, главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет на Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп. Висшите мениджъри споделиха с аудиторията своя опит като австрийски инвеститори в нашата страна.

„Резултатите от анкетата отчитат по-голям оптимизъм за развитието на бизнес климата в България, като при 12% за миналата година сега делът на оптимистите достига 19%. Австрийските компании в България гледат уверено напред и са готови за внедряването на изкуствения интелект и приемането на еврото в страната. В същото време много от тях изразяват опасения от неблагоприятната геополитическа обстановка на военни конфликти и санкции и виждат в този фактор най-голям повод за тревоги за своя бизнес“, посочи Купфер.

При общата оценка на бизнес климата у нас през 2023 г. 23% от анкетираните мениджъри (спрямо 19% за 2022 г.) отчитат подобрение, а 46% не виждат промяна. Значително по-нисък процент от тях докладват влошаване – 31% спрямо 45% при
анкетата за 2022 г. По отношение на очакванията за бизнес средата през 2024 г. наблюдаваме по-изразен оптимизъм, като 19% предвиждат подобрение (при 12% миналата година), а 37% – влошаване (с 10 процентни пункта по-малко от предишното проучване). В същото време 43% не очакват съществени промени през годината.

При оценката на обществено-политическата рамка и институционална среда в България представителите на австрийските компании оценяват положително системата за мита и данъци у нас (81%), качеството на местните доставчици (66%), навременното плащане (62%) и разходите за труд (58%).

В същото време съществено неодобрение събират бюрократичните пречки (80%), борбата с корупцията и престъпността (79%), липсата на работна ръка (73%), политическата нестабилност (72%) и липсата на предвидима икономическа политика
(71%). Висок процент от мениджърите на австрийски компании (23%) очакват да увеличат своя персонал, 37% очакват ръст на оборотите, а 25% прогнозират увеличение на инвестициите. В оценката за развитието на продукти и услуги, базирани на изкуствен интелект, преобладават очаквания за нарастването на ролята на тази възлова иновация (40%).

С инвестиции от над €4,6 млрд. по данни на БНБ, Австрия е вторият най-голям чуждестранен инвеститор в България. Сред австрийските фирми са A1, ЕVN, OMV, Vienna Insurance Group – Bulstrad, Uniqa, Mondi, Kronospan, Palfinger, Wienerberger, Sportalm, Baumit и др. Австрийските компании са не само сред най-големите, но и сред най-стабилните и надеждни работодатели и данъкоплатци в страната. България е в Топ 30 сред външнотърговските партньори на Австрия, а в класацията на България Австрия заема 28-о място при износа и 32-о място при вноса
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ