Гуми във въздуха

Вредните емисии от автомобилните гуми изпреварват тези от изгорелите газове. Проблемът е още по-сериозен за електромобилите

Емил Петров
Емил Петров / 31 December 2023 11:16 >
Гуми във въздуха
Текстът е публикуван в бр. 39 на сп. Business Global

Автомобилните гуми са единствената контактна точка с пътя и затова имат тежки задачи – те трябва да осигуряват достатъчно сцепление, за да могат колите да ускоряват и спират без поднасяне, но в същото време и да намаляват съпротивлението при търкаляне, за да осигуряват горивна ефективност. Така че за производителите създаването на перфектната гума, която балансира производителност и издръжливост, е постоянна задача. Но през последните години работата им е допълнително усложнена от електрическите превозни средства (EV), пише Deutsche Welle (DW). Поради масивните си батерии електромобилите са значително по-тежки от своите аналози с двигатели с вътрешно горене. Например електрическият e-Golf на Volkswagеn е с около 400 кг по-тежък от задвижвания с бензин Golf VII. Това допълнително тегло „ляга“ изцяло върху гумите на автомобила, така че машината се нуждае от по-издръжливи гуми.

В допълнение, електромоторът осигурява по-висок въртящ момент на електромобилите, отколкото двигателят с вътрешно горене. При това той е наличен още при ниски обороти, което също натоварва повече гумите при потегляне и ускорение.

Замърсяването от гумите

Като се има предвид въздействието на автомобилите върху околната среда, обикновено се говори за замърсяването чрез изгорелите газове. Но замърсяванията с фини прахови частици от автомобилните гуми могат да бъдат 1850 пъти по-високи от това, което излиза от ауспусите на съвременните автомобили, показа изследване на британската изследователска компания Emissions Analytics, публикувано през юни м.г. Проучването показва, че средно на километър гумите на един автомобил „произвеждат“ 36 мг частици, което е близо 2000 пъти повече от средните 0,02 мг/км от ауспуха. Въпреки че не го осъзнаваме, количествата изтрита гума са внушителни – глобално са над 6 млн. т годишно.

Докато гумите се търкалят върху пътя, от триенето с настилката се откъсват от видими парченца до незабележими наночастици. По-едрите частици се отнасят от пътя в реките, където отделят вредни химикали в околната среда. Частиците от гуми са сериозен източник на микропластмаси в реките и океаните. По-дребните отиват в атмосферата и с въздуха попадат в дробовете ни, а оттам в кръвоносната система. Гумите съдържат летливи органични съединения, които са опасни за човешкото здраве и допринасят за създаването на т.нар. смог.

„Изтриването на гумите е може би най-неприятният проблем за превозните средства“, казва пред DW Ник Молдън, основател и главен изпълнителен директор на Emissions Analytics. „С много други замърсявания можете ефективно да се справите, като използвате някакъв филтър или катализатор. Но гумата е отворена система – не можете да я „затворите“, обяснява той. Молдън е категоричен, че автомобилните гуми бързо изпреварват ауспуха като основен източник на емисии от автомобилите.

Тестовете на Emission Analytics с над 250 различни типа гуми, обикновено направени от синтетичен каучук, добит от петрол, показват, че частиците от износването съдържат широк кръг токсични съставки, включително известни канцeрогени. Изследването предполага, че около 11% от масата на емисиите от гуми е по-малка от 2,5 микрона в диаметър, което е стандартната мярка за отчитане на фини частици в атмосферата.

Нарастващото тегло на автомобилите, както и по-високият въртящ момент при електромобилите водят до по-бързо износване на гумите, което увеличава замърсяването с фини прахови частици. Електромобилите са по-тежки от стандартните и допълнителното тегло води до увеличаване на емисиите от гуми.

Водещите производители на гуми работят върху подобряване на дизайна и създаването на нови химически формули, които да отговорят на нуждите на електромобилите. Някои марки са въвели продукти специално за използване в превозни средства на батерии, докато други казват, че са адаптирали всичките си гуми, за да се представят по-добре както за електромобили, така и за превозни средства с двигател с вътрешно горене.

„Ние оптимизираме нашата продуктова гама от дълго време особено по отношение на експлоатационния живот, съпротивлението при търкаляне и шума при търкаляне – фактори, които са от особена полза за електрическите превозни средства“, казва говорител на производителя на гуми Continental в изявление за DW.

Особено тревожен компонент в гумите е химикалът 6PPD, който се използва за предотвратяване на напукване или разрушаване на материята. 6PPD е водоразтворим, така че се отнася от пътищата от дъжда и отива в реките и океаните, където го свързват с масовото измиране на популации от сьомга и пъстърва. Проучвания са установили, че 6PPD се абсорбира от ядливи растения като маруля и че съединението може да бъде открито в човешката урина.

„Мисията на индустрията за гуми е да осигури безопасно и комфортно пътуване и добавянето на 6PPD към каучука в момента е незаменимо“, казват обаче от производителя на гуми Bridgestone пред DW.

Трудна задача

Постепенното премахване на превозните средства, задвижвани с изкопаеми горива, е една от мерките за смекчаване на ефекта от изменението на климата. Но ако този процес води до влошаване на емисиите от гумите, това също е проблем.

„По-добре е да се създаде пазарен механизъм, при който е в интерес на компаниите за гуми да инвестират много и да измислят по-добри формули“, смята Молдън. Той обяснява, че в момента има два до три пъти разлика между определени гуми по отношение на токсичност, свързана с летливи органични съединения. Например при сравнение на гумите на Tesla Model Y с Kia Niro, от Emission Analytics са установили, че емисиите на гумите на Tesla са с 26% по-високи.

Водещите европейски марки гуми са с по-добри показатели, отколкото внесените от трети страни, казва Ник Молдън.

На ниво индивидуален шофьор избягването на рязко ускоряване и рязко спиране може да намали износването на гумите. Също така е препоръчително да използвате гумите до края на живота им, защото новите гуми отделят два пъти повече частици по време на първите няколко хиляди километра, показват проучванията.

В края на юни 2023 г. Emissions Analytics публикува отворено писмо, в което припомни, че важна част от бъдещите екологични стандарти за новите автомобили Euro 7 (в сила от началото на юли 2025 г., бел. ред.) включват и определяне на гранична стойност за емисиите от автомобилни гуми. Но актуалното предложение покрива само общата маса на емисиите, като по този начин игнорира ултрафините наночастици и химикали, отделени от гумите. Според организацията вероятно гумите ще бъдат преформулирани така, че да осигуряват ниски емисии от по-едрите частици за сметка на отделянето на невидими наночастици и потенциално опасни химикали. Затова от организацията призовават колкото е възможно по-скоро да се разработи нова версия на Euro 7, която да разшири покритието и до наночастици, както и до отделянето на химикали в реални условия.

Можете да намерите Business Global в пунктовете на Inmedio в моловете, в големите търговски вериги, в повечето от веригите бензиностанции, както и в централните пунктове за разпространение на печатни издания. Приятно четене!
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ