Банките на бъдещето

Все по-мобилни, все по-интуитивни, 24/7 на разположение – тенденциите, които определят финансовия сектор

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 20 December 2023 10:56 >
Банките на бъдещето
Все по-мобилни, все по-интуитивни, 24/7 на разположение – за по-малко от десетилетие банковите услуги претърпяха коренна промяна успоредно с невероятната скорост на развитието на технологиите. И ако допреди няколко години все още противопоставяхме финтех компаниите на традиционните банки, днес вече е факт колаборацията между тях в полза на бързината и удобството за клиентите, плюс запазване на сигурността на разплащанията и доверието в банките.

Мобилното банкиране се превръща в норма за класическо банкиране, а с неговото развитие идват и все по-съвършените виртуални асистенти, незабавните преводи, отвореното банкиране (възможността да оперираш със сметките си в различни банки през една платформа). Всичко това вече се възприема като нещо естествено и очаквано от клиентите. В основата на финансовата технологична революция са възможностите за обработка на все по-големи обеми от данни за все по-кратко време и тези възможности непрекъснато се увеличават. Самите банки постепенно се превръщат и в технологични компании, за да могат да обработват и използват бързо и сигурно огромните масиви от данни, които събират и с които оперират в хода на дейността си – процес, през който вече преминават мобилните оператори. И ако не толкова отдавна се смяташе, че при банките това ще се случва много по-бавно заради строгите регулации и високите изисквания за сигурност, днес тъкмо тези изисквания са двигател за технологичното развитие на сектора. 

Затова е съвсем логично, че в традиционното приложение за финансовия сектор на BGLOBAL тази година сме избрали да насочим фокуса към технологичното развитие на банките. Разглеждаме по-подробно две от най-видимите за клиентите на банковите услуги постижения за последните години – използването на изкуствения интелект и въвеждането на незабавните разплащания. В темата на BGLOBAL може да прочетете за стратегиите на различни играчи на пазара, прогнозите им за развитието на банковите услуги.

Разбира се, не сме пропуснали и основната тема, когато става въпрос за банките – цената на парите. Показваме как са се движели лихвите по кредитите и депозитите през последната година и какви са прогнозите за следващата.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ