Schneider Electric откри първата в България иновативна индустриална геотермална система

Пловдивската фабрика на лидера в енергийното управление става независима от природен газ и може да постигне над 70% икономия на енергията за отопление и охлаждане

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 07 December 2023 16:32 >
Schneider Electric откри първата в България иновативна индустриална геотермална система
Източник: Schneider Electric
Иван Стоянов, зам.-кмет „Екология и здравеопазване“ на Пловдив, Пламен Панчев, изп. директор и основател на Тракия икономическа зона, Ангелина Бонева, зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството, Димитър Иванов, кмет на община Марица, Ромен Дутрук, вицепрезидент на производствен клъстър „Продукти крайно Електроразпределение“, Мартин Йорданов, директор на Умната фабрика на Schneider Electric в Пловдив
Schneider Electric, лидер в дигиталната трансформация на енергийното управление и автоматизацията, откри официално първата у нас иновативна система за геотермална енергия в индустриално предприятие от нов тип. Системата обслужва сертифицираната Умна фабрика на Schneider Electric в Пловдив, която по този начин става изцяло независима от природния газ. На церемонията по откриването на съоръжението присъстваха представители на националните и местни власти, сред които: Ангелина Бонева, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството, Иван Стоянов, заместник-кмет „Екология и здравеопазване“ на Пловдив, Димитър Иванов, кмет на община Марица, Йордан Дашев, кмет на с. Радиново, и Пламен Панчев, изпълнителен директор и основател на Тракия икономическа зона (ТИЗ). Главен изпълнител на иновативната геотермалната система е българската компания ReEnergy Engineering. По-рано тази година бе въведено в експлоатация и новото разширение на Умната фабрика на Schneider Electric в Пловдив, с чието изграждане беше синхронизирано и изграждането на геотермалната система. 

„Шнайдер Eлектрик е пионер в това, което ние наричаме двоен преход – дигитален и зелен. Това е компания с международен мащаб и амбиции, която увеличава възможността да се работи с университетите и с най-новите технологични и енергийни решения. Голяма компания, която завихря една собствена екосистема и повишава общия стандарт. Много се радвам, че високите амбиции на Шнайдер Електрик се пренасят тук, в град Пловдив, и сред местните общности. Това са местата на България, разпознати за най-добри инвестиции, защото местната власт работи ръка за ръка с бизнеса. Искрени поздравления и респект за Шнайдер Електрик”, каза по време на церемонията Ангелина Бонева.

„Като локална бизнес организация сме изключително щастливи, че компанията има устойчиви инвестиционни намерения в България. Разширението на фабриката, което беше пуснато в експлоатация наскоро, е поредна стъпка в тази посока, която, вярвам, няма да е последна. Същото важи и за геотермалната система, която откриваме днес. Проекти от това естество са ключови за създаването и развитието на технологични компетенции у нас и ще бъдат изключително важни в бъдеще“, споделя Ивелина Николова, генерален мениджър на Schneider Electric за България, Албания, Северна Македония и Косово.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ