Санкциите срещу Русия преобърнаха световната търговия с краката нагоре

Но за сметка на това не успяха да обезкървят Москва от финансови приходи

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 04 December 2023 16:56 >
Санкциите срещу Русия преобърнаха световната търговия с краката нагоре
БТА

Налагането на санкции върху износа към и от Русия преобърна световната търговия с краката нагоре, без тези ограничения да обезкървяват финансово Русия. Така накратко може да се опише извода в най-новия доклад "Глобални макро виждания" (Global Macro Views) на Института за международни финанси (ИМФ), аналитичната и съвещателната структура на глобалната индустрия за финансови услуги.

Най-новото издание на аналитичния документ надгражда информацията отпреди няколко месеца, когато беше отчетен необичаен и широкообхватен ръст на износа към Централна Азия. Това беше наблюдавано най-отчетливо за страни, където прекият износ към Русия намаля рязко или при страни, които са географски близо до Русия, като да речем Полша или Литва.

Най-новите данни потвърждават споменатата по-горе теза, без обаче това да е равносилно на твърдението за нарушение на контрола над износа, уточняват от ИМФ, които боравят единствено с агрегирани данни, а не с разбивка на експортираните стоки.

Безпрецедентният бум, както го наричат от института, при търговията с Централна Азия буди няколко много важни въпроса, сред които е защо трябва да поемете допълнителни транспортни разходи, изпращайки стоки до страни без излаз на море и с ограничен товарен капацитет, ако съответните стоки не са спорни от гледна точка на въведения режим на контрол върху износа.

Според ИМФ водещ проблем в това отношение е фактът, че износът трудно подлежи на контрол, защото световната търговия е силно разпръсната и децентрализирана. Концептуално погледнато, ценовият таван на Г-7 върху руския петрол беше замислен така че да реши този проблем, защото е насочен към основният източник на приходи за Русия - износът на петрол. Въпреки това, прилагането на тавана на Г-7 се пропуква, което ще рече, че Русия ще разполага отново с огромен излишък по текущата си сметка, тоест с пари, които да харчи.

За целите на изследването от ИМФ събират и анализират данни за 24 държави с пряк износ към Русия от една страна и от друга с пряк износ към Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Казахстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан. Беларус не е страна от Централна Азия, но е включена в тази група, свръзана с "отклоняване на търговията", защото и тук е отчетен разцвет в търговския стокообмен.

От института показват деноминираната в щатски долари стойност на износа на САЩ и на Германия (на месечна база), защото от ИМФ гледат на двете страни като на добра представителна извадка на случващото се с повечето западни държави. Първото, което наблюдават, е действително резкият спад на прекия им износ към Русия, но и бум на експорта към Централна Азия, който отчасти замества загубата от преките им търговски връзки с Русия.

Този процес е особено силно изразен при втората група проучени държави – тази на географски близките с Русия, като Полша и Литва.

Отделно от страните, които са в близко сътрудничество със Запада, има и други държави, които сами по себе си са отделна категория. Такива са Китай, Турция и Индия, които постигат не само рязък скок на търговския си обмен с Русия, но също така успяват да отчетат и силни търговски потоци към Централна Азия.

Швейцария, Латвия, Естония и Литва са сред западните страни, които постигат общ положителен ръст в износа си. Преобладаващата част от западните съюзници са с отчетлив отрицателен темп на прираст в експорта си, а отклоняваните търговски потоци компенсират само частично общата загуба.

В заключение от ИМФ посочват, че отклоняваните търговски потоци са най-силно изразени при страните, при които прекият достъп до руския пазар е най-силно ограничен. Това е валидно за Дания, Финландия, Великобритания и САЩ. Най-новия доклад на ИМФ "Глобални макро виждания" е ясно доказателство за това колко трудно може да се контролира световната търговия, имайки предвид нейната неконсистентна децентрализирана структура, заявяват експертите.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ