Националният гаранционен фонд е подкрепил 12 000 български компании

За 15 години НГФ е разработил 9 гаранционни схеми, изпълнявани в партньорство с 21 банки, и е осигурил над 3,3 млрд. лв. гарантирани кредити за бизнеса

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 22 November 2023 13:46 >
Националният гаранционен фонд е подкрепил 12 000 български компании
БТА

Националният гаранционен фонд (НГФ), част от Групата на Българската банка за развитие (ББР), е подкрепил 12 000 български компании, а издадените гаранции са на стойност 1,2 млрд. лева. Това показват резултатите на фонда, който отбелязва 15 години от своето създаване, съобщава ББР. 

Всяка пета компания в страната е получила финансиране от търговските банки благодарение на НГФ, пише в съобщението. Водещата цел на фонда е да подпомага отпускането на кредити на малкия и средния бизнес от търговските банки чрез споделяне на кредитния риск. Гаранциите допълват обезпечението, като допринасят и за облекчаване на условията по кредитите.

От създаването си Националният гаранционен фонд е разработил девет гаранционни схеми, изпълнявани в партньорство с 21 търговски банки. Чрез тях той е осигурил над 3,3 млрд. лева гарантирани кредити за бизнеса, като е мултиплицирал 40 пъти публичния ресурс, отчитат още от финансовата институция. Като част от Групата на ББР той е инструмент за провеждане на държавни политики в икономиката, а дейността му е подчинена на стратегията за създаване на устойчив пазар на финансови услуги и продукти за микро, малкия и средния бизнес. Чрез дейността си е помогнал и за разкриването на близо 20 000 нови работни места, пише още в съобщението.

Разпределението на предоставените кредити е според икономическата активност по сектори - основен дял от подкрепените предприятия са в секторите "Търговия", "Преработка" и "Селско стопанство" - близо 65 на сто, следвани от "Транспорт" - 12 на сто и "Строителство" - 7 на сто. 

Националният гаранционен фонд е създаден през 2008 г. като дъщерно дружество на Българската банка за развитие. Той е продължение на Гаранционния фонд за микрокредитиране, основан от Министерството на труда и социалната политика като специфичен инструмент за насърчаване на заетостта и подобряване на достъпа до финансиране на микропредприятия и лица в неравностойно положение.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ