Денков подава оставка, ако вътрешният министър не осъди полицейското насилие

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 20 November 2023 19:11 >
Денков подава оставка, ако вътрешният министър не осъди полицейското насилие
Премиерът Николай Денков се закани да подаде оставката, ако министърът на вътрешните работи Калин Стоянов не осъди полицейското насилие по време на протеста срещу ръководството на Българския футболен съюз (БФС) миналата седмица, съобщи Медиапул.

"Ако министърът на вътрешните работи не припознае това като насилие, което заслужава изключително тежка санкция, включително и изясняване защо това се случва периодично в полицията и как го премахваме, да, ще си подам оставката", каза той пред журналисти в понеделник и настоя да се създаде временна парламентарна комисия, която да изчисти всички факти и обстоятелства около безредиците в София. По-късно от ДПС обявиха, че не подкрепят идеята за създаване на комисия. 

Така Денков вдигна максимално политическия залог в конфликта между неговата формация ПП-ДБ и началниците на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски по въпроса кой да понесе отговорност за ексцесиите и погромите в центъра на София на 16 ноември.

"Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) искат оставката на вътрешния министър Калин Стоянов, но Борисов и Пеевски са против. Самият Стоянов контраатакува ПП-ДБ с твърдения, че съпредседателят на коалицията Кирил Петков се опитвал да му се бърка в работата. Същото казват Борисов и Пеевски, които, за да не са капо, поискаха оставката на спортния министър.

В понеделник Борисов повиши мизата, заявявайки, че вътрешният министър не отговаря за действията на полицията и затова, ако Калин Стоянов подаде оставка, с него трябва да си тръгне и министър-председателят.

 По-късно Николай Денков каза защо за него е важно вътрешният министър да припознае случилото се като насилие. По думите му това означава Стоянов публично да осъди всички форми на насилие, които не са предизвикани, да има разследване за всички тези случаи, както и да се разбере дали е имало нарушение на правилата – защо някои полицаи са без обозначителни знаци. Трябва да има и адекватни наказания, което не означава просто забележка.

"Не мога да приема да бъда премиер в правителство, което бие хората по улиците, както ставаше преди. Моето отношение към министъра ще зависи от неговото мнение към насилието", подчерта Денков.

На въпрос чий министър е Стоянов, той отговор: "Тази тема ще я коментирам, след като не съм на този пост".

Преди ден Стоянов каза, че за министър го е номинирал съпредседателят на ПП Кирил Петков, който след това обаче направил "опити да му оказва вмешателство" да работи с конкретни хора като промени позициите им в системата на МВР. 

Министърът не се е оплаквал от "вмешателство" на Петков преди той да му поиска оставката.

По повод твърденията за "вмешателство" премиерът обясни:

"Имаше няколко случая, в които от страна на министъра идваха предложения за хора, за които се казваше, че има проблеми с тях, включително и досъдебни производства. И за някои от тези хора Кирил Петков е казвал, че са неприемливи. Това е част от цялостната ни структура, в която сме казали, че трябва да има съгласие и от двете страни, за да може да бъдат назначени хора. Тук няма нещо ненормално. Би било проблемно, ако Кирил Петков е искал някакви преференции за една или друга партия. Никога не съм чувал такова нещо и никога не съм имал такъв разговор с който и да е от двамата".

Денков каза, че напълно одобрява работата на Калин Стоянов по отношение на Шенген. "Искам да разделя ясно работата на министъра по отношение на Шенген - справя се отлично. Ако имам проблем, то е в две отношения - недооценката на ситуацията и вторият проблем - не чувам от министъра категорично осъждане на това, което видяхме от страна на полицейските служители като злоупотреба със сила. Искам министърът да излезе и ясно да каже: това не може повече да се търпи. Не съм го чул досега, а искам да го чуя", добави премиерът.

Борисов и Пеевски не дават вътрешния министър
В понеделник лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и санкционираният по глобалния закон "Магнитски" шеф на депутатите от ДПС Делян Пеевски отново защитиха вътрешния министър. 

Пеевски обяви, че по време на протестите било като "гангстерска битка на улицата" и според него полицаите са постъпили "абсолютно достойно и защитиха гражданите на София". "Пълна подкрепа имат от мен за действията си", добави той. 

От ДПС нямало да подкрепят идеята на премиера за временна комисия, защото твърдо подкрепяли полицаите. 

Според Пеевски министърът не трябвало да изпълнява искането на премиера да излезе с позиция срещу полицейското насилие. "Има си проверяващи органи в рамките на Инспектората на МВР. Ако има някой с прекомерно насилие и го установят - има си закони, има си наказания", добави той.

По-рано Бойко Борисов заяви: "Ако има оставка на министъра на вътрешните работи, трябва да си отиде и премиерът Денков".

В защита на министъра Борисов разясни:

"Професионалната работа на полицаите се прави от професионалистите, които са там. Министърът е политическо лице. На него може да му държим сметка за заплати, за Шенген, за охрана на границата, за назначенията. Това са политическите функции. Ако той трябва да понесе... аз, когато понесох отговорност, си отидох и аз като премиер (през 2013 г. с кабинета "Борисов 1")... да си отиде и Денков, заедно с него".

"Цялата разправия е, че това е последното останало място, което не може да изпълнява поръчки и иска да си гледа работата", добави Борисов и така се присъедини към тезата на санкционирания по глобалния закон "Магнитски" председател на депутатите от ДПС Делян Пеевски, който по-рано заяви същото.

Още при формирането на кабинета "Денков" изтече неофициална информация, че бившият премиер Борисов държи да има свои хора начело на МВР и службите, най-вече поради опасенията да не започне истинско разследване за корупционното му наследство. Към момента се вижда, че Борисов отказва да подкрепи смяната на компрометирания председател на ДАНС, а сега същото се повтаря с МВР.

Версията на Бойко Борисов за назначението на Калин Стоянов за МВР шеф е следната:

"Тогава с г-н Петков се разбрахме – изберете министър, който да е неутрален, който да си гледа работата, да е отдалечен от всички професионалист. Ти (Кирил Петков – бел.ред.) го намери. И Петков предложи тогава този министър. От самия министър разбираме, че два дена е молен да стане министър. Той служеше при Бойко Рашков като шеф на БОП-а, сиреч това не са случайни хора, доведени отнякъде. Доведени са от ПП".

"Аз никога не съм ходил при него в МВР. Никога не съм се обаждал да кадрувам. Спазвал съм си думата, че на МВР и професионализма им няма да се месим. Моля колегите, ако не са доволни от резултатите си от изборите, ако искат да донапълнят с калинки вътрешното министерство... Айде да се върнем как беше сложен зам.-министърът на МВР. Момчето (Кирил Ценкин – бел.ред.) е добро, но единственото му добро е, че бил охрана на Кирил Петков. И той израсна до зам.-министър", каза Борисов пред репортери в Дулово и накрая коментира:

"Няма да угаждаме на Кирил Петков - дайте да му угодим за другия бодигард да стане и той министър".

Засега единственият, който се прости с поста си заради сблъсъците между футболни фенове и полицията, е зам.-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев. 
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ