Прокуратурата проверява ръководството на БФС за "черно тото" и разходване на публичен ресурс

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 17 November 2023 15:24 >
Прокуратурата проверява ръководството на БФС за "черно тото" и разходване на публичен ресурс
Прокуратурата стартира проверка на ръководството на Българския футболен съюз, в това число и на президента му Борислав Михайлов, предаде БНР. Държавното обвинение се е самосезирало във връзка с множество медийни публикации, съдържащи информация за допуснати нарушения и/или престъпления от различен характер (разходване на публичен ресурс, "черно тото" и др.) от страна на ръководителите на федерацията, информираха оттам. По нареждане на изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов с проверката се заема Софийската градска прокуратура. Обвинителите трябва да изяснят факти и обстоятелства, свързани с дейността на футболната федерация в последните години. "В хода на проверката предстои да се изиска информация от различни държавни институции – Министерство на младежта и спорта, НАП и други", посочиха от прокуратурата.

Междувременно премиерът Николай Денков съобщи, че зам.министъра на вътрешните работи Стоян Темелакиев е уволнен. "Вместо футболен празник, вчера наблюдавахме грозни сцени на насилие. Основно заради управлението на БФС, което доведе до упадък. Има грешки от страна на МВР. Но не може да си затворим очите пред сцените, в които отделни полицаи биеха и ритаха паднали граждани. Изпратих вече писмо до централата на УЕФА и Етичната комисия. Ще потърся позицията и на ФИФА. Уволних заместник-министъра на вътрешните работи Стоян Темелакиев", заяви премиерът. 

Той посочи, че ще обсъди искането за оставката на вътрешния министър Калин Стоянов първо с вицепремиера Мария Габриел, която в момента е в чужбина.

Денков съобщи, че няма забележки към спортния министър Димитър Илиев, чиято оставка също бе поискана.

"Към Стоянов виждам неадекватна оценка на обстановката. Получих тази сутрин информация, че е бил на някаква кинопрожекция, което така е доста смущаващо. По отношение на вътрешния министър, трябва да добавя още нещо, това е, че виждам определена неадекватна оценка на обстановката. Аз няколко пъти се чух с него вчера и при всичките тези разговори, той ме уверяваше, че не очаква особени проблеми. Тази сутрин, отново като се чухме, неговият коментар беше: "нищо особено не се е случило". Така че, ако имам някакви критики към него, те са в тази посока", заяви премиерът.

Премиерът е възложил на главния секретар на МВР Живко Коцев максимално бързо и обективно разследване на случаите на насилие от полицаи. Денков настоя имената на въпросните униформени да станат ясни и да получат най-високи дисциплинарни наказания. "Включително и уволнение от службите на МВР", поиска той.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ