Yettel и А1 атакуват сделката на "Юнайтед Груп" за "Булсатком"

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 13 November 2023 14:39 >
Yettel и А1 атакуват сделката на "Юнайтед Груп" за "Булсатком"
Yettel България ще оспорва пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обявеното придобиване на „Булсатком“, водещия доставчик на платена телевизия в България, от страна на „Юнайтед груп“, собственик на „Виваком“, съобщават от компанията.

Yettel припомня, че КЗК вече разследва скритото придобиване на контрол върху „Булсатком“ от страна на „Виваком“, извършено без необходимото разрешение и при евентуално нарушение на законодателството в областта на конкуренцията. С обявяването на сделката всички съмнения, че това е скрито придобиване на „Булсатком“ от „Виваком“ в нарушение на Закона за защита на конкуренцията, се потвърдиха, въпреки че в изявления до медиите „Виваком“ нарече искането за забрана на сделката „необосновано“, „безпочвено“ и „абсурдно“.

"Това придобиване би създало безпрецедентна доминираща позиция за една телекомуникационна компания на пазара на телевизионни услуги и значително би навредило на конкуренцията при други като интернет, фиксирани и мобилни телефонни услуги. То ще доведе до недопустима концентрация на особено висок пазарен дял – един участник ще контролира над 60% от националния пазар на разпространение на телевизия и над 40% от пазара на достъп до интернет. Призоваваме българските отговорни институции да защитят потребителите от сериозните вреди, които тази сделка би причинила, и да запазят принципа на равнопоставеност на пазара. Ние ще продължим да използваме всички законови средства, за да предотвратим изкривяването на конкуренцията", казват още от Yettel.

Планираната сделка на "Юнайтед Груп" за "Булсатком" е недопустимо арогантна и в разрез с пазарните правила за лоялна конкуренция, пише в позиция на мобилия оператор "А1 - България", получена днес в БТА.

Апелираме за незабавна и адекватна намеса на регулатора (Комисията за защита на конкуренцията - КЗК), която да даде ясен сигнал към инвеститорите и пазара, че правилата важат за всички играчи и се насърчава честната конкуренция. Ние ще обжалваме и ще продължим да сезираме за случващото се компетентните български и европейски институции, пише в позицията.

Ако сделката бъде одобрена от КЗК, ще се създаде безпрецедентна концентрация на медийния пазар и на този на телекомуникационни услуги, след като "Юнайтед Груп" вече е собственик на медийната група "Нова Броудкастинг Груп". Потенциалното придобиване на един от водещите оператори на платена телевизия ще доведе до господстващо положение с контрол както на безплатното и платено тв съдържание, така и на неговото разпространение, което поставя в риск свободния избор на потребителите на доставчик на телевизия, интернет и медийно съдържание, пише в позицията.

Изумени сме от начина, по който "Виваком" прави пореден опит за консолидация на пазара, независимо, че КЗК и съдът неколкократно блокират техни придобивания на телекомуникационни оператори. През 2022 г. собственикът на "Виваком" ("Юнайтед Груп") се опита да купи "Булсатком" чрез подставено лице, предоставяйки му заем в пълния размер на цената на компанията. Въпреки всички сигнали от пазара и медиите, "Юнайтед Груп" публично отрече да има такива намерения. От самото начало беше ясно, че "Юнайтед Груп" използва поредица от трансакции като параван, за да прикрие планираното придобиване на пряк контрол над "Булсатком" и да избегне проблемите с регулаторното одобрение на сделката. След подадените сигнали, КЗК започна проверка, която още няма резултати. Анонсът за потенциална сделка на "Юнайтед Груп" e зле прикрит опит да се потули пропускът им да нотифицират КЗК още през 2022 г. и така да избегнат потенциални глоби от Комисията в огромен размер, пишат от "А1 - България".
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ