ББР обяви нова програма за зелени инвестиции

Държавната банка ще отпуска на бизнеса дългосрочни заеми в размер до €2 млн. с максимален срок на изплащане до 12 години

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 19 October 2023 17:36 >
ББР обяви нова програма за зелени инвестиции
Източник: БТА
Сградата на Българската банка за развите.
БТА

Българската банка за развитие (ББР) обяви нова програма за финансиране на зелени инвестиции на микро, малки и средни предприятия в подкрепа на растежа и екологичния преход на икономиката в страната, съобщиха от банката. 

Държавната банка ще отпуска на бизнеса дългосрочни заеми в размер до 2 млн. евро с максимален срок на изплащане до 12 години. Финансирането ще ползва гаранции от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) по направление "Устойчивост" на програма InvestEU и ще се предоставя от ББР при по-добри ценови условия поради споделянето на риска с ЕИФ.

Средствата са насочени към компании, инвестиращи в производството на енергия от възобновяеми източници, подобряване на екологичната и енергийната ефективност на сгради, закупуване на транспортни средства с нулеви емисии, преход към кръгова икономика, социална достъпност, както и зелени проекти в селското стопанство. 

Фирмите могат да кандидатстват за инвестиционни и оборотни кредити, включително и за гаранции за добро изпълнение. 

Програма InvestEU предоставя ключово дългосрочно финансиране в подкрепа на устойчивото възстановяване на ЕС. Тя спомага за мобилизирането на частни инвестиции за приоритети като Европейския зелен пакт и цифровия преход. 
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ