Банките в търсене на зелени проекти

До две години ще стартира първият фонд за технологичен трансфер

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 12 October 2023 21:13 >
Банките в търсене на зелени проекти
Източник: Тони Тончев
Банките се насочват все повече към зеленото финансиране, макар все още да няма достатъчно подготвени проекти, а и оценяването на това доколко са "зелени" е трудно, стана ясно по време на втория панел „Възможности за финансиране на промяната“ на Третата национална конференция за малък и среден бизнес Green Smart Growth, организирана от списание BGLOBAL.

Зелената трансформация е на фокус на всички банки, коментира Илия Караниколов, председател на управителния съвет и изп. директор на Българската банка за развитие (ББР). Той посочи, че ББР заедно с Европейската инвестиционна банка трансформира вътрешните си процеси и надгражда капацитет, за да може да предоставя директно зелено финансиране. Засега оценката на тода доколко една инвестиция е зелена става чрез разработен от ЕИБ инструмент. "Този инструмент не е идеален, не е пълен, но чрез него надграждаме нашите познания“, обясни Караниколов. Според него към момента около 13% от отпуснатите от банката кредити могат да се определят като зелени.

В началото на ноември ББР ще подпише гаранционно споразумение по програмата на Европейската комисия InvestEU, като по него ще бъдат предоставени над 2,3 млрд. лв. на търговските банки. Част от парите ще бъдат насочени и към подкрепата на зелени проекти.

Зелената компонента е част от оценката, която правим, особено за по-големите проекти, каза Маринела Коева, ръководител екип „Маркетинг, кредитни продукти и устойчиво развитие“ в ОББ. Маринела Коева посочи няколко инициативи на банката, насочени към финансирането на зелени проекти. Един от тях е финансирането на фотоволтаични инсталации за собствени нужди, насочен към малките и средни предприятия, по който са подкрепени около 170 проекти. Отделно от началото на годината до края на август банката е финансирала големи проекти за производство и търговия на зелена енергия за над 200 млн. лева.

ОББ предоставя и „зелени“ ипотеки с отстъпка за покупка на жилища в сгради с висок енергиен клас. Но Коева отбелязва, че за нашия пазар получаването на енергийни сертификати е много трудно и затова има малко такива проекти. Друг продукт на ОББ е лизингън на електромобили в комбинация с облекчена застраховка и предоставяне на заместващ автомобил. Много полезен е и продуктът ОББ Агро калкулатор, насочен към земеделските стопанства, които с него онлайн безплатно могат да изчислят базовия си въглероден отпечатък.

Ресурс има, проблемът е, че няма толкова много зрели проекти, коментира и Теодор Радонов, ръководител на представителството на групата на Европейската инвестиционна банка в България. Радонов обърна внимание, че от 2010 г. насам има стагнация на продуктивните инвестиции в България за разлика от региона на Централна и Източна Европа и Прибалтийските държави, където за периода те са нараснали с 20%.

Павел Лисев, изп. директор и член на УС на Фонда на фондовете, съобщи, че от миналата седмица е отворена процедурата за избор на фонд мениджъри на €180 млн. по Плана за възстановяване и развитие, които ще се разпределят по 3 направления. В първото от тях – т.нар. иновативен прозорец, се предвижда създаването на фонд за технологичен трансфер, който да свърже с бизнеса резултатите от научна и развойна дейност, за да ги превърне в продаваеми продукти. Вторият прозорец е за растеж на компании в изцяло по-напреднала фаза, които търсят сериозен ресурс от €2-€3 млн. нагоре. В третия, инфраструктурен прозорец, за първи път ще бъде създаден инфраструктурен фонд с фокус зелена и дигитална инфраструктура.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ