ЕС ще разследва субсидиите за китайската стомана

Вашингтон е поискал от Брюксел да се задейства срещу китайските производители

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 10 October 2023 13:44 >
ЕС ще разследва субсидиите за китайската стомана
Източник: Shutterstock
БТА

ЕС планира да обяви разследване срещу субсидиите за китайските производители на стомана на срещата на върха със САЩ, която е планирана за по-късно този месец, съобщи Ройтерс, позовавайки се на в. "Файненшъл таймс".

Брюксел е решил да се присъедини към усилията на Вашингтон да защити отрасъла от евтина конкуренция, се посочва в публикацията, в която се цитират два информирани източника. 

Вашингтон е поискал от Брюксел да се задейства срещу китайските производители на стомана, за да избегне повторно налагане на митата от ерата на Тръмп върху стоманата от ЕС, информира вестникът.

Китайското министерство на търговията не отговори на молбата за коментар.

Президентът на САЩ Джо Байдън ще се срещне с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел на 20 октомври, точно преди крайния срок за разрешаване на двустранния спор за митата върху стоманата. 

През септември Брюксел започна разследване за това дали да наложи наказателни мита, за да защити производителите от ЕС от вноса на по-евтини китайски електромобили, които се ползват с държавни субсидии.

Китай се оплака от "много краткото" време, предоставено от Брюксел, за да участва в консултации относно разследването на ЕС за субсидиите за електрически превозни средства. 

Пекин също така прикани Брюксел да запази стабилността на глобалната верига за доставки и стратегическо партньорство между двете страни, докато прилага "предпазливо" търговски мерки за защита. 
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ