Премиерът Денков: Земеделският протест е с искания, които са решени или няма как да бъдат изпълнени

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 18 September 2023 13:32 >
Премиерът Денков: Земеделският протест е с искания, които са решени или няма как да бъдат изпълнени
Димитър Абрашев, БТА

Протестът на земеделските производители в момента излиза с искания, които са решени, или с такива, които не могат да бъдат решени, защото се слагат срокове, които няма как бъдат изпълнени. Някои от тях са свързани с нотификации от ЕК и ние няма как да ги прескочим, трябва да се спазят правилата. Това каза премиерът Николай Денков пред журналисти във Военномедицинската академия.

Със зърнопроизводителите имаме разговор, а решението дали ще отпадне или няма да отпадне забраната за зърното не може да се взема само от производителите, каза Денков. Той уточни, че това е решение, което трябва да отчита общата икономическа и политическа ситуация. То се взема от Министерския съвет и от Народното събрание, каза още премиерът.

През цялото време е имало диалог с производителите, коментира премиерът. Има разнородни интереси между животновъди, зърнопроизводители, посочи още той.  Според Денков в момента основните организатори на този протест са зърнопроизводителите. Проблемът, който те са поставили, а именно с вноса от Украйна, е решен, добави премиерът. 

„Аз казах много ясно вчера, че когато са готови за конструктивен диалог, да дадат знак и ще се видим. Те досега са отказали две срещи. Аз няма да ги каня, докато те не кажат: „Готови сме да се видим“, коментира Денков.

Премиерът посети Военномедицинската академия (ВМА), за да разгледа химико-токсикологичната лаборатория във ВМА. Лабораторията е водеща за страната в областта на съдебно-токсикологичната експертиза, осигуряваща изследванията за употреба на алкохол и наркотични вещества.  Денков отбеляза, че един от проблемите с войната по пътищата е бавното излизане на експертизите за алкохол и наркотици. Затова търсим решение, каза той. 

Идеята да се правят нови лаборатории, е грешна, фокусът трябва да е върху оборудването на съществуващите лаборатории, коментира премиерът. 

Това, което успяхме с колегите химици да разберем, е, че може да се промени организацията, каза Денков. По думите му се изисква известна инвестиция, която вече са договорили и най-подходяща да бъде направена бърза крачка в това отношение е именно ВМА.

Премиерът посочи, че в момента има около 900 проби, които са се натрупали. Той обясни, че с малко допълнителна инвестиция, с хора, които ще бъдат привлечени, и апаратура, която се подготвя, ще се работи на три смени, 24 часа в денонощието. Въпросът е, че променяме режима от натрупване на проби, защото няма капацитет, към изчерпване на тези натрупани проби и бърза обработка на новите, каза още той.

Денков каза, че в момента работят, освен във ВМА, лабораторията в МВР-болница и към криминалистиката. Премиерът отбеляза, че апаратурата е сложна и изисква подготовка на хора с висока квалификация.

Началникът на ВМА генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски каза, че тези 900 проби са натрупани от 25 април досега. Надяваме се, че с разширяването на капацитета на двете ни лаборатории, които са във Варна и в София, можем да се справим сравнително бързо, каза той. Той обясни, че в момента капацитетът на софийската лаборатория е около 50 проби седмично. Надяваме се да можем да го увеличим тройно, коментира той. По думите му не е толкова важно колко пари ще се вложат в апаратура, въпреки че и това е важно, но трябва да бъдат обучени хора и разговорите са именно в тази насока.

Относно кадрите, ген. Мутафчийски каза, че ще бъдат увеличени с по шест човека. Денонощният график ще започне, когато имаме вече новите хора, надяваме се - съвсем скоро, каза той. По думите му става дума за не повече от два месеца.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ