България е предложила на Украйна над 100 бронетранспортьора

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 22 August 2023 16:31 >
България е предложила на Украйна над 100 бронетранспортьора
Украинският президент Володимир Зеленски е призовал България да се включи в усилията за осигуряване на сигурността в Черно море предвид агресивното поведение на Русия в него, предаде БНР. Киев вече потърси съдействието на други две страни от НАТО с излаз на морето - Румъния и Турция. В Атина Зеленски е разговарял с премиера Николай Денков, като е потвърдил и интереса на Украйна за закупуването на двата руски реактора за непостроената АЕЦ Белене.

България ще продължи да оказва всестранна подкрепа на Украйна и още тази есен може да й предостави бронирана бойна техника. Това заяви военният министър Тодор Тагарев по време на необявена визита в Одеса.

"Наистина предложихме над 100 броя бронетранспортьори от съветския дизайн, които са все още в инвентара на Министерството на вътрешните работи и това малко забавя процеса, защото трябваше да подпишем споразумение между Министерството на вътрешните работи на България и Министерството на отбраната на Украйна. Това споразумение трябва да бъде ратифицирано от парламента, когато той започне работа през септември. Това вероятно ще е един от приоритетите на страната за сезона. Надявам се до края на септември или началото на октомври ратификацията да мине и след това и след това да се случи действителното прехвърляне", заяви Тагарев на пресконференция с украинския си колега Олексий Резников.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ