Китай навлезе в дефлация

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 09 August 2023 09:19 >
Китай навлезе в дефлация
Потребителските цени в Китай са навлезли в дефлация през юли, а производствените цени са разширили спада си на фона на затрудненията на втората по големина икономика в света да съживи търсенето и нарастващия натиск върху властите да предоставят повече преки стимули, информира Ройтерс. 

Китайският индекс на потребителските цени за миналия месец е спаднал с 0,3 на сто на годишна основа, съобщи днес Националната статистическа служба на страната. Това е малко по-лек спад от осреднената оценка за понижение с 0,4 на сто, изразена в допитване, проведено от Ройтерс. Това е първият спад на инфлацията на годишна основа от февруари 2021 г., след като показателят остана без промяна през юни. 

Същевременно индексът на производствените цени спада за 10-и пореден месец - с 4,4 на сто на годишна основа след понижението от 5,4 на сто, отчетено предходния месец. Прогнозите бяха за отстъпление с 4,1 на сто. 

Икономическото възстановяване на Китай се забави след силния старт през първото тримесечие заради отслабването на търсенето на вътрешния пазар и в чужбина. Властите обявиха поредица мерки в подкрепа на икономиката и се очакват още стимули. 
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ