Германският бизнес остава песимистично настроен за икономическото развитие на страната

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 25 July 2023 14:52 >
Германският бизнес остава песимистично настроен за икономическото развитие на страната
Източник: Shutterstock
За трети пореден месец германският бизнес остава песимистично настроен към перспективите за развитие на икономиката на страната. Това показват данните от проучване на института "Ифо" (Ifo), публикувани днес и цитирани от Ройтерс.

Индексът за бизнес доверието в Германия е на ниво от 87,3 пункта през юли спрямо актуализираните 88,6 пункта през юни. Анализатори, анкетирани от Ройтрес, очакват показателят да се понижи до само 88 пункта през юли, отбелязва "Ифо".  

Тези данни са знак, че най-голямата икономика в Европа може би ще се възстанови по-трудно от рецесията, в която се намира, отколкото се очакваше, посочва Ройтерс. 

Германия изпадна в техническа рецесия в началото на годината, след като беше отчетено, че икономиката й се е свила в продължение на две последователни тримесечия. 

"Германската икономика все още не е стъпила на краката си след кризата по време на пандемията от коронавируса", посочва главният икономист на Фау Пе банк (VP Bank) Томас Гицел. 

Съставният индекс Пи Ем Ай (PMI), който отразява активността на мениджърите по доставките в промишлеността и в сектора на услугите, падна под нивото от 50 пункта през юли. Това е знак за намаляване на бизнес активността, за първи път от януари, което вероятно означава, че рецесията в Германия ще продължи по-дълго от очакваното, посочва Ройтерс.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ