Силата на технологиите: Повишаване на ефективността и производителността на производството 

Водещите лийн практики и тенденции, ролята на роботите по пътя към оптимизирано производство и предимствата на MES системите, внедрени в компаниите  

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 20 July 2023 15:08 >
Силата на технологиите: Повишаване на ефективността и производителността на производството 
Преди точно една седмица се проведе уебинарът на тема “Революция в производството”, организран от Некст Консулт в партньорство със SAP и асоциация PARAi. По време на събитието имахме удоволствието да чуем Тошко Петков, Кристиян Михайлов и Дмитрий Кокарев, водещи експерти в областта, които споделиха своя опит и знания за значимостта и предимствата на безхартиеното производство, Лийн тенденциите и MES (Manufacturing Execution System) системите.

Тошко Петков, съосновател и изпълнителен директор в Некст Консулт, сподели своя дългогодишен консултантски опит, като подчерта важността на доказаната във времето лийн методология и защо тя е ключово важна за всяка компания, която иска да стане компания от световна класа. Лийн има за цел да създаде повече стойност за клиентите чрез постигане на най-високо качество, бързина в доставянето на продукти и оптимална себестойност, като прави компаниите напълно конкурентноспособни. Това се постига с организационна култура, в която има високо ниво на мотивация и ангажираност на хората на всички нива в компанията. Господин Петков сподели с нас последните тенденции в тази насока: Поставяне на сериозен фокус върху вземането на решения базирани на факти; Използването на мощни инструменти за анализи са вече са норма за индустрията; Интегриране на Информационните и оперативните технологии дава огромни възможности за оптимизация чрез mining на данните. Продиктувано от лийн, зелено производство. “Колкото по-близо е един човек до даден възникнал проблем, толкова по-голям е шансът той да го реши. Още по-голям става шансът, когато той е въоръжен с подходящ инструмент, за да може да влезе във всички детайли и да открие къде се намира проблема и първопричината за неговото създаване, за да може да планира правилни мерки за подобрение.” сподели още той.

Кристиян Михайлов, Съосновател и член на Управителния съвет на асоциацията по роботика PARAi, разказа за дейността на асоциацията и кои са роботите, които се използват в българските производствени компании. Част от асоциацията са над 70 български и международни компании, в които работят над 15 000 души. Те работят съвместно с училища и университети, като за целта са създали Инкубатор - място, където експерти в бранша помагат на ученици и студенти да изградят роботи от начало до прототип. “Целта на асоциацията е да превърнем България в low cost хъб за прототипиране в сферата на роботиката - имаме инженерен потенциал да се създават такъв тип решения, било то в индустрията, здравеопазването, земеделието и тн.“, сподели той. Кристиян представи и кои са тенденциите в роботиката тази година според международната асоциация по роботика, сред които:

● Енергийна ефективност - по-малко електричество, използвано от роботите, водещо до ниски оперативни разходи;

● Reshoring- кратки доставни вериги за довеждане на процесите по-близо до клиентите

● Лесно опериране с роботите - лесна интеграция на системите;

● AI и дигитализация - системи, следящи в реално време как протича производството, AI и Machine Learning, които да разпознават различни компоненти по време на производството или по време на логистиката и други.

Дмитрий Кокарев, производствен експерт в SAP, доказан лидер в разработката на ERP системи по целия свят, ни представи Система за управление на производството (MES). Той ни разказа как самият той се е поставил “в обувките” на клиента при избирането на MES решение. На високо ниво всички решения на пазара изглеждат идентично, но фокусът трябва да бъде в детайлите, както доказа по време на своята презентация, демонстрирайки стойността на SAP MES системата - Лийн, иновативна и отворена система. “Решението е център в производствената вселена, където клиентите сами изграждат своя собствена производствена среда.”, подчерта г-н Кокарев. Дмитрий изясни различията между облачните и локални системи в областта на производството. Чрез използването на възможностите на SAP Digital Manufacturing Cloud, основната цел на този технологичен преход е да улесни живота на операторите, като в същото време се увеличи продуктивността, ефективността и качеството, както в дискретното, така и в процесното производство.

Едно от ключовите послания от презентацията на Дмитрий беше автоматизацията на повтарящите се задачи на операторите. Чрез използването на възможностите на облачните решения се оптимизират еднообразни и повтарящи се задължения, което позволява на операторите да се фокусират върху по-комплексни и добавящи стойност дейности. Това преразпределение на работната натовареност не само подобрява работата на оператора, но и оптимизира общите производствени процеси. Повишаване на продуктивността, ефективността и качеството на производството: Дмитрий подчерта, че SAP Digital Manufacturing Cloud е възможност за трансформиране и революционизиране на производствените операции. Чрез прилагането на това иновативно решение, производителите могат да подобрят продуктивността, ефективността и качеството в различни отдели на компанията. Облачният подход позволява анализ на данните в реално време и докладване, което подпомага информирано вземане на решения и бързо реагиране на всякакви производствени предизвикателства, които могат да възникнат.

Разкриване на силата на SAP Digital Manufacturing Cloud чрез демонстрация: По време на уебинара Дмитрий завладя публиката с демонстрация в реално време на възможностите на SAP Digital Manufacturing Cloud. Демото илюстрира два различни сценария -при дискретно и процесно производство. Чрез внедряването на SAP Digital Manufacturing Cloud производителите могат да дадат повече правомощия на операторите, да автоматизират повтарящите се задачи и значително да подобрят продуктивността, ефективността и качеството. Тази дигитална трансформация обещава да бъде революционна за производствената сфера и да отключи безброй възможности за компаниите в индустрията. От съществено значение е нашата организация да разпознае потенциала, предлаган от облачните решения за производство, и да изследва как можем да ги използваме, за да постигнем нашите цели за операционно превъзходство.

В заключение, уебинарът за Революцията в производството представи трансформиращата сила на Lean практиките и напредналите технологии в постигането на операционно превъзходство. Чрез приемането на инструменти като SAP MES, компаниите могат да постигнат по-голяма ефективност, подобрено качество и фокусирана насоченост към клиента, като се позиционират на преден план в областта на дигиталното производство.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ