Китай планира нови мерки срещу Запада в технологичния сектор

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 05 July 2023 12:13 >
Китай планира нови мерки срещу Запада в технологичния сектор
Източник: Shutterstock
Ограниченията върху износа на някои метали, използвани при производството на полупроводници, които Китай въведе, са "само началото" на налагането на подобни мерки. Това заяви днес влиятелен китайски съветник по търговските въпроси на фона на противопоставянето между Пекин и Вашингтон в технологичната сфера, което се изостри в навечерието на посещението на американския министър на финансите Джанет Йелън в Китай, предаде Ройтерс. 

Бившият китайски заместник-министър на търговията Уей Дзянгуо заяви пред в. "Чайна дейли", че страните, които налагат ограничения на Китай, трябва да са подготвят за нови мерки от страна на Пекин, ако продължат да оказват натиск на азиатската страна. 

Той определи ограниченията за износ на някои стратегически материали, които Китай обяви, като "добре обмислен силен удар, който е само началото (на серия от мерки - бел. ред.).

"Ако (западните страни - бел. ред.) продължат да налагат ограничения, насочени към високотехнологичния сектор на Китай, то ще последват още контрамерки", предупреди Уей Дзянгуо, който е ръководител на подкрепяния от управляващите в Пекин институт за анализи Китайски център за международен икономически обмен.

Акциите на някои китайски металургични компании продължават да поскъпват, тъй като инвеститорите залагат на повишаване на цените на международните пазари на металите галий и германий, чийто износ от Китай ще бъде ограничен, посочва Ройтерс.

Азиатската страна е водещ производител в света на галий и германий.

Галият се използва при производството на радарни инсталации, радио-комуникационни устройства, сателити и светодиодни (LED) осветителни тела.

Германият се използва при компютърните чипове с голяма изчислителна мощност и при оптичните кабели. Този метал има приложение и при производството на високотехнологични устройства с военно приложение, сред които уреди за нощно виждане и сензори за получаване на сателитни изображения.

Експортните ограничения, които налага Китай, трябва да влязат в сила от 1 август, отбелязва Ройтерс. 
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ