A1 притеснена от неочаквано решение на КЗК в полза на Vivacom

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 03 July 2023 15:55 >
A1 притеснена от неочаквано решение на КЗК в полза на Vivacom
А1 Group, част от която е А1 България, изрази днес голяма изненада и притеснение от решението на КЗК да разреши придобиването от Vivacom на „Нетуоркс-България“ и още шест по-малки компании. Това развитие допълнително засилва опасенията, че регулаторните решения в последно време създават потенциален риск от доминираща позиция на една телекомуникационна компания, което не е в полза на потребителите в страната.

Сделката беше спряна от ВАС и върната за преглед заради индикации за съществено възпрепятстване на ефективната конкуренция и опасения за прекомерна концентрация. Евентуално разрешение на още едно придобиване в поредицата от поглъщания на икономически и инфраструктурно силни оператори би позволило на Виваком да придобие над 60% от пазара на разпространение на телевизионни програми и близо 40% от пазара на интернет. Подобна консолидация не само ще ограничи конкуренцията, но не работи в най-добрия интерес на обществото като цяло, се казва в позиция на А1.

Случващото се е особено притеснително в светлината на предстоящото решение за придобиването на най-големия оператор на широколентов интернет Булсатком. Според публично достъпната информация тази сделка е опит на United Group да придобие контрол над дейността на Булсатком без уведомление до КЗК и при съмнение за редица други законови нарушения. С нея, както и с придобиването на другите седем дружества, се създава още по-сериозен риск да се засилят пазарните позиции на един играч в ущърб на конкурентите и потребителите. С оглед стратегическата си роля в страната и региона A1 Group вече сигнализира и ЕК за опасенията си по повод скритото изкупуване на Булсатком от United Group.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ