„Солвей Соди“ спира употребата на въглища до 2030 г.

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 02 July 2023 16:28 >
„Солвей Соди“ спира употребата на въглища до 2030 г.
Компанията „Солвей Соди – Девня“ въведе в експлоатация котел, който гори комбинирано въглища и биомаса, което намалява въглеродните емисии, каза за БТА Спирос Номикос, генерален мениджър на „Солвей Соди България“ и изпълнителен директор на девненския завод. Той допълни, че компанията е поела ангажимент до 2030 година да спре употребата на въглища. Следващата ѝ голяма цел е до 2050 г. да стане въглеродно неутрална.

Акцент за нас са проектите, които подобряват опазването на околната среда, допълни Номикос. По думите му един котел, който ползва комбинирани горива, вече е влязъл в експлоатация. Сега предстои да заработи и втори. Междувременно се работи активно по проекта за изграждане на инсталация за алтернативни горива, основно RDF, която ще снижи сериозно нивата на въглероден диоксид. Пред този проект има сериозни предизвикателства, допълни Номикос. Той припомни, че в Европа има около 500 такива инсталации, част от тях в големи градове, защото не замърсяват въздуха.

Един от проблемите пред фирмата е, че в България не се генерират достатъчно отпадъци RDF. На завода ще са му нужни около 450 000 тона годишно. Инсталацията няма да е просто за RDF, а и за биомаса, каза още Номикос. Той допълни, че предстои фирмата да реализира и иновация в процеса на производство на калцинирана сода. „Солвей груп“ има патент, така че вероятно ще реализираме проекта до три- четири години, обясни Номикос. По думите му през следващите пет години ще се работи и по съвместен проект с девненското предприятие „Агрополихим“, който ще позволи от отпадъчни продукти на двете фирми да се прави тор.

160-годишнината на група "Солвей" бе отбелязана в крайморския град с единствената у нас прожекция на филма „Нонак“, който разказва за петмесечна експедиция на двама млади белгийци в Гренландия. Лентата е реализирана с финансовата подкрепа на групата и е посветена на опазването на природата.

Бяха оповестени и резултатите на „Солвей соди“ АД за миналата година. Печалбата на дружеството е 49,7 милиона лева. С решение на Общото събрания ще бъде разпределен дивидент на акционерите в размер 7,83 лева на акция преди данъчно облагане.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ