Нашето послание е „Помислете за утре още от днес!

Mийрям Сервет Мустафа, управляващ директор на „Мултивак България Продакшън“ ЕООД

Пламен Енев
Пламен Енев / 26 June 2023 10:28 >
Нашето послание е „Помислете за утре още от днес!
Източник: Тони Тончев
Mийрям Сервет Мустафа е управляващ директор на „Мултивак България Продакшън“ ЕООД

„Мултивак“ е един от световните лидери в опаковъчните решения, използвани за всички видове хранителни продукти, фармацевтични, медицински продукти и промишлени стоки.  Започва работа в „Мултивак“ преди 3 години и за този кратък период се изкачва до най-високия мениджърски пост – управител. Сериозна част от професионалния си опит натрупва от работата си в „Алкомет“ АД в Шумен, където е заемала различни инженерни и мениджърски позиции. Образованието си е завършила в Русенския университет „Ангел Кънчев“ като магистър машинен инженер. Има една прекрасна дъщеря.

„Мултивак България Продакшън“ ЕООД е част от международната група Multivac и с годините се утвърждава като достоен представител на групата. Това дава основание да се стартира инвестицията в Индустриален парк София-Божурище. Започва производството си през 2018 г. Устойчивото развитие мотивира компанията да се разшири още повече. Производството разполага с 12 500 м² застроена площ, а цялостната инвестиция в България до този момент възлиза на повече от 25 000 000 евро. В компанията работят над 210 служители. „Мултивак България Продакшън“ работи с последно поколение машини, инструменти и оборудване от най-високо техническо и технологично ниво.
Текстът е публикуван в специалното издание "Жените, лидери в бизнеса" на сп. Business Global, което можете да намерите в разпространителската мрежа

Госпожо Мустафа, не са много жените, които управляват компании от машиностроителния сектор. С какво Ви привличат инженерните науки?

Винаги са ми задавали този въпрос и ще ви отговоря с най-голямо удоволствие: за мен целият свят се основава на математика, т.е. всичко около нас е цифри, подредени в строги редици. Тя е с точни правила, конкретна и най-важното не подлежи на интерпретации от различни гледни точки.

Какви са Вашите наблюдения, има ли бариера пред жените да се развиват в тази сфера, или е въпрос на предпочитания?

Въпрос на желание и предпочитание, и най-вече точно колко искаш да се изцапаш. За да се развиваш и да си конкурентен, трябва и практика в тази сфера. Да пипнеш, да разглобиш и сглобиш, да правиш опити, да тестваш. Това важи независимо дали си жена, или мъж, а дали имаш стремеж да се развиваш в тази сфера. Полът не е определящ в професионалното развитие в компанията и не е критерий за успех.

За Вас самата трудно ли бе да се изкачите по професионалната стълбица?

Честно казано не, не беше лесно. За щастие работих и работя с хора, които имаха очи и сърце да видят хъса и решителността, емоцията и духа, който влагам. Изкачването на професионалната стълба изисква много енергия, устременост и полагане на непрестанни усилия и време за самоусъвършенстване, обучение и развитие. В нито един момент от професионалната ми кариера не съм спирала да искам да уча и да търся нови и по-добри решения по работните теми.

Започнала съм кариерата си от най-ниското стъпало в инженерството, като през годините съм инвестирала в образованието си и не съм си позволявала да оставам назад от новите тенденции и да следя иновациите в бранша. Етапното ми издигане в кариерата ми позволи да усвоя знанията и уменията, да имам практика на всяко ниво на управление и да разбирам процесите в дълбочина. Солидната и здрава основа от този опит ми позволява да се чувствам уверена и да вземам правилните решения в различни ситуации, независимо какво е предизвикателството.

Ръководехте проекта за новия завод на „Мултивак“ в Божурище. Какво научихте за себе си, докато се осъществяваше инвестицията?

Изборът на екипи и партньори е ключов момент за всеки проект и това се потвърди за пореден път. Обсъждането на всяка стъпка преди преминаване на следващата категорично отстранява появата на бъдещи казуси. За себе си научих и затвърдих това, което знаех, че боравенето с информация в различни области, сметки и калкулации, комуникацията с хората, стриктното спазване на сроковете няма как да бъдат разглеждани като отделни точки от плана, те вървят ръка за ръка. Погледът към голямата картина и проверката на резултата на всеки етап е от изключителна важност за успешния финал на проекта.

Колко важно е за Вас устойчивото развитие като представител на компания, която предлага цялостни решения за опаковане?

По отношение на устойчивостта MULTIVAC е пионерът на пазара. Независимо дали става въпрос за машини, концепции за опаковане, опаковъчни материали, или процеси – със силни решения и експертни съвети, ние активно подкрепяме нашите клиенти, така че те да могат да постигнат целите за устойчивост. Защото нищо не е толкова важно, колкото здравословната среда. Но устойчивостта означава много повече от просто опазване на климата и околната среда. Устойчивостта има много аспекти – и в най-добрия случай разглежда трите стълба на екологията, икономиката и социалните въпроси. Като технологичен лидер в много области ние знаем, че нашата иновативна сила е не само гаранция за успех за нас и нашите клиенти, но също така носи конкурентни предимства и най-вече бъдеща сигурност.

Нашето послание е „Помислете за утре още от днес!“. Важни крайъгълни камъни по този път са двете основни теми: автоматизация и дигитализация. Благодарение на високите ни стремежи, нашето ноу-хау и силата на иновациите ние можем да предложим на нашите клиенти не само продукти с висока производителност, но и цялостни решения. Също така ние определяме тенденцията – реално и дигитално.

Очевидно сте зает човек. Намирате ли достатъчно време за семейство и като цяло успявате ли да балансирате между личния живот и кариерата?

Разбира се, успявам, но е много трудно. Малко сън и всички около вас са щастливи: имате време за всички и всичко. Старая се никога да не пренебрегвам ценностите, на които държа, това са семейство, честност и справедливост. Затова си поставям като личен приоритет да отделям време за дъщеря си и най-близките ми.

Балансът за всеки има различен нюанс. Искам да отбележа факта, че професионалното развитие изисква много време, кураж и усилия. Понякога се налага везната да се наклони на една от
 
Д-р Кристиан Лау,
Главен оперативен президент на група Мултивак 
и управител на „Мултивак България Продакшън“

Mийрям Мустафа се присъедини към семейството на MULTIVAC преди 3 години. От 2022 г. управлява нашата компания в България и е първата жена – управляващ директор в MULTIVAC Group. Тя е не само компетентен и опитен мениджър, който разбира от бизнеса, но е ценен член на международния мениджърски екип на MULTIVAC, с авторитет в групата. Тя е убедителна, компетентна и уважавана от нашите външни партньори. Допринесла е за развитието и разширяването на нашата българска производствена база и стои зад общия ни успех в България. Mийрям е модел за подражание и вдъхновение за младите жени мениджъри в MULTIVAC Group.
страните, но това са етапите в нашето развитие и живот. Никога не трябва да забравяме, че всяко нещо ни прави по-силни, по-устойчиви, по-добри.

Колко е важна за Вас подкрепата в семейството, за да развиете пълния си потенциал?

Още от дете имах пълната подкрепа на семейството си и свободата да уча и работя това, което искам, да следвам мечтите си без страх. Това продължава и сега. За да се развие пълният потенциал, е важно не само семейството, а и средата и хората, с които сме заобиколени, това как приемаме и обработваме информацията от нашите ментори.

Човек е успешен, когато е удовлетворен и щастлив от това, което прави, и най-близките му са до него във всеки един момент.

Как успявате да мотивирате хората, с които работите, и къде самата Вие намирате вдъхновение да продължавате напред?

Преди всичко е важно е да сме открити и честни с хората около нас, да даваме личен пример и да уважаваме всеки човек независимо от неговата роля в организацията. В никакъв случай егото ви не трябва да върви преди вас! Всеки успех ме мотивира да продължавам да влагам още повече усилия и да вървя напред. Добрият финален резултат ми дава смисъла и усещането за удовлетвореност от работата. Това е моят личен мотиватор.

Има ли кауза, която Ви привлича и за която работите всеотдайно?

Нямам конкретна кауза и смятам, че не трябва да сме еднопосочни в това. Трябва да се приоритизира по спешност и критичност на ситуацията и всички страни трябва да работят заедно. Радвам се, че през последните две години работим съвместно с „Градина Вдъхновение“ в град Божурище и смятам, че и двете страни научихме много един от друг! Сдружението е център за защитена заетост за деца с увреждания. Основната му цел е да създаде подходяща среда, необходима за пълноценното развитие на всяко дете с увреждане, предоставяща нужните условия за индивидуалното му развитие.

Също така работим активно с училища и университети за ранна кариерна ориентация на младите хора. В тази кауза за мен има смисъл да инвестираме време и усилия, с което да покажем на учениците и студентите, че в България  има възможности за кариера и професионално развитие.


Невена Милева, 
мениджър „Човешки ресурси“ в „Мултивак България Продакшън“

Запознах се с Mийрям Мустафа по време на интервюто за работа. Направи ми впечатление, че е много активен и целеустремен човек, с подход към хората. С огромна удовлетвореност мога да кажа, че първото ми впечатление се потвърди по време на съвместната ни работа. В първите месеци в „Мултивак“ имах много професионални предизвикателства, за които получих пълна подкрепа и доверие от г-жа Мустафа. Това ми помогна да премина през тях с лекота и да продължим напред в плана за развитие на човешките ресурси в компанията. Повече от година и половина работим ежедневно заедно и често работата по проекти и казуси в компанията продължава дълги часове. Mийрям Мустафа е много упорит човек със силна интуиция, тя може да генерира безброй идеи за кратко време, както и да ги реализира. Умее да изслушва различни гледни точки, винаги знае какво иска, как ще изглежда резултатът, и взема правилните решения. Работата с нея е динамична и разнообразна, с непрестанен стремеж към подобряване и усъвършенстване на компанията в България. MULTIVAC Group предлага цялостни решения за опаковане и обработка на хранителни, медицински и фармацевтични продукти, както и промишлени артикули. Повече от 60 години името MULTIVAC означава стабилност, силни ценности, иновации и бъдеща сигурност, както и качество и отлично обслужване. Основана през 1961 г. в региона Allgäu в Германия, днес MULTIVAC е глобален доставчик на решения, които подкрепят малки и средни компании, както и големи корпоративни предприятия, при проектирането на техните производствени процеси, така че да бъдат ефективни и да спестяват ресурси. Продуктовото портфолио на MULTIVAC Group включва широка гама от технологии за опаковане, решения за автоматизация, оборудване за етикетиране и маркиране, системи за проверка и опаковъчни материали. Продуктовата гама се допълва от практични и персонализирани решения за обработка на храни – от слайсери (slicers) и машини за порциониране до машини за обработка на тестени изделия. Около 7000 служители на MULTIVAC в повече от 80 дъщерни дружества по целия свят гарантират, че компанията остава близо до своите клиенти и им осигурява максимална удовлетвореност – от първата концепция на проекта до сервизното обслужване. Допълнителна информация на: www.multivac.com
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ