Повече от половината българи са за 0.0 промила алкохол за шофьорите

Данните са от проучване по повод 15-ото издание на кампанията „Алкохолът е лош шофьор“

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 21 June 2023 17:20 >
Повече от половината българи са за 0.0 промила алкохол за шофьорите
Повече от половината българи смятат, че допустимото количество алкохол в кръвта по време на шофиране трябва да е 0.0 промила, а едва 20% подкрепят, че 0.2 - 0.5 промила е допустима граница. Данните са от национално проучване, проведено по повод 15-ата годишнина на кампанията „Алкохолът е лош шофьор“ по поръчка на „Каменица“ АД.

Близо 84% от българите определят шофирането след употреба на алкохол като причина за войната по пътищата, сочат още резултатите от допитването. Сядането зад волана в нетрезво състояние се нарежда на второ място като посочена предпоставка за ПТП, след нарушаването на правилата за движение - посочено от над 90%.

Проучването бе представено на специално събитие за медии и партньори на кампанията „Алкохолът е лош шофьор“, на което присъстваха представители на Министерството на вътрешните работи (МВР) чрез отдел „Пътна полиция“, Български Червен кръст (БЧК) и Съюза на българските автомобилисти (СБА), както и корпоративни партньори на кампанията и представители на мото общности от столицата като заинтересовани страни в борбата срещу шофирането в нетрезво състояние. Всички гости имаха възможността да преживеят уникална VR симулация на управление на състезателен автомобил или болид, включително и симулация на шофиране под въздействието на алкохол.

„Тази година „Алкохолът е лош шофьор“ става още по-голяма инициатива, с още повече партньори и съмишленици, което ме кара да вярвам, че ще успеем да стигнем до много повече хора с посланието, което спасява животи и което ни обединява тук днес: „Бъди шофьор за пример.“ С тези думи Владан Матич, Изпълнителен директор на „Каменица“ АД посрещна гостите на събитието.

Данните от проучването за нагласите относно пътната безопасност представи Юлиан Добрев, водещ социолог и Директор „Анализи” в BluePoint. Интересен извод от изследването е, че 76.4% от запитаните твърдят, че не консумират никакъв алкохол, когато са с колата, а близо 90% от българите определят себе си като ,,шофьор за пример”, като на спонтанно ниво, участниците дефинират понятието като човек, който спазва правилата за движение (43.5%).

Респондентите споделят, че избягват да се качват в колата на човек, за когото знаят, че е употребявал алкохол, като едва 17% признават, че им се е случвало 1-2 пъти да се возят при познат, който е консумирал едно питие. Малко над 70% декларират, че предпочитат да оставят колата си, когато излизат и знаят, че ще употребяват алкохол.

Въпросите, зададени от „Каменица“ АД в проучването, включват и такива за отношението на българите към безалкохолната бира. Тя се нарежда на втора позиция като най-предпочитана категория след традиционните безалкохолни напитки, които шофьорите консумират, когато са навън с колата, а делът на хората, които консумират безалкохолна бира всеки път, когато излязат с колата, е 41%.

Проучването за нагласите към шофирането и употребата на алкохол е проведено сред 407 активни шофьори в България, на възраст от 18 до 65 години, чрез онлайн анкета сред градското население, през май 2023 година, от BluePoint, всички данни могат да бъдат разгледани ТУК.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ