Държавният дълг на Великобритания премина 100% от БВП

Министърът на финансите Джереми Хънт заяви, че правителството е трябвало "да взема трудни решения", за да балансира бюджета след пандемията и руската инвазия в Украйна

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 21 June 2023 10:03 >
Държавният дълг на Великобритания премина 100% от БВП
Източник: Shutterstock
БТА

Държавният дълг на Великобритания премина границата от 100 процента от БВП на страната за пръв път от 1961 г. насам, след като през май заемите, вземани от правителството, нараснаха повече от двойно, сочат официални данни, цитирани от ДПА.

Според националната статистически служба (ONS) нетният дълг е достигнал в края на май 2,6 трилиона лири (3,3 трилиона долара), или 100,1 процента от БВП. Това се случва за пръв път от март 1961 г., с изключение по време на пандемията. Тогавашните цифри обаче бяха ревизирани надолу благодарение на сериозния растеж на БВП.

Държавните заеми през май се увеличиха с 20 милиарда лири, най-вече заради схемите на енергийна подкрепа за бизнеса и населението. Те са с цели 10,7 милиарда лири повече от същия месец на 2022 г. и вторите най-високи за май, откакто се води статистика, или от точно 30 години.

Министърът на финансите Джереми Хънт заяви, че правителството е трябвало "да взема трудни решения", за да балансира бюджета след пандемията и руската инвазия в Украйна. "Ние трябваше да похарчим милиарди, за да защитим хората и бизнеса от ефектите на пандемията и предизвиканата от Путин енергийна криза", посочи Хънт.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ