"Порше" - Една германска легенда става на 75

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 11 June 2023 15:00 >
"Порше" - Една германска легенда става на 75
"Фери Порше е търсил лек и ефикасен автомобил, който по възможно най-добрия начин да превръща енергията в динамика на пътя", казва Ахим Щейскал, директор на музея на "Порше" в Щутгарт. Тази седмица луксозната марка отбелязва 75-ата си годишнина, пише Дойче веле.

През 1948 г. Фери Порше разработва своя първи спортен автомобил. Оттогава "Порше" се е превърнала в неизменна част от моторните спортове и луксозния сегмент, пише АРД в статия, посветена на историята на легендарната автомобилна марка. Германската обществено-правна медия отбелязва, че сега компанията трябва да извърши прехода от двигатели с вътрешно горене към електромобилност.

До 1966 г. компанията е произвела общо 77 766 автомобила от модела "356", първите 52 от които са сглобени в Гмюнд, Австрия. "Порше 356 е лека конструкция от алуминий, тежаща само 585 килограма и с модифициран двигател на "костенурка" с мощност 35 конски сили", описва историческото начало Щейскал.

Първият прототип на тази кола е регистриран на 8 юни 1948 година. През 1964 г. се появява и Порше 911. А нито един друг модел не символизира Порше толкова добре, колкото моделът "911".

Култовият модел 911

"Сила и динамика, но също така дизайн и спортен характер, съчетани с ежедневна практичност" - така Щейскал описва модела, който отдавна се е превърнал в символ на автомобилния производител от Щутгарт и който "може да се кара и в африканската пустиня, и по улиците на Ню Йорк", по думите на неговия създател. Не е изненадващо, че компанията избра абревиатурата "P911" за първичното си публично предлагане на акции миналата година. Тази комбинацията от символи работи добре на международно ниво, посочва АРД.

"Порше следва корпоративна стратегия, ориентирана към стойността", коментира Хелена Висберт от Висшето училище за приложни науки в Брауншвайг. "Заради това те винаги произвеждат с един автомобил по-малко, отколкото пазарът иска. Това работи много добре в сегмента на луксозните и спортните автомобили", обяснява професорката по автомобилна икономика.

По-скъпа от "Фолксваген"

След излизането на борсата миналия септември акциите на компанията поскъпнаха с над 40 процента. Това означава, че според пазарната оценка "Порше" вече е по-скъпа от автомобилния гигант "Фолксваген".

В контекста на прехода към електромобилност и забраната за продажба в ЕС на нови коли с двигатели с вътрешно горене от 2035 г. "Порше" имат още много работа, посочва Висберт. "Сега компанията е в много добра позиция, но това все още е старият, класически свят на двигателите с вътрешно горене. А "Порше" ще трябва да направи прехода към електрически автомобили", казва тя за АРД.

80 процента електрически коли до 2030 година

В момента базираната в Щутгарт компания предлага само едно изцяло електрическо Порше - Taycan. В най-спортния му вариант автомобилът разполага с мощност от 761 конски сили. В зависимост от модела, клиентите трябва да могат да изминат до 500 километра с едно зареждане на батерията. Реално обаче пробегът е по-малък. 

В момента моделът Taycan държи 11% от общите продажби на марката. но компанията от Щутгарт е решена до 2030 година да постигне 80% дял на електрическите модели от общите продажби на фирмата.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ