Равновесната точка на успеха

„Жените лидери в бизнеса – А класа“, второ издание на BGLOBAL

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 05 June 2023 07:36 >
Равновесната точка на успеха
В икономическата теория равновесната точка, в която търсенето и предлагането се изравняват, е нещо като идеалния момент. Докато някое от условията се промени и точката се измества, в търсене на нов баланс.

Когато екипът на списание BGLOBAL обсъждахме тазгодишното издание „Жените лидери в бизнеса – А класа“, темата за равновесието някак естествено зае централно място. Да, жените лидери в бизнеса се увеличават всяка година, но напредъкът може да бъде много по-отчетлив. Усилията в тази посока на ниво общество, за които разказваме, не са самоцелни -

разнообразните бизнес екипи са по-успешни.

Пътищата за постигане на това разнообразие са различни и е важно да изберем най-ефективният за нашето общество.

Но за да разбием „стъкления таван“, който самите жени си поставяме в кариерно отношение, се изисква увереност и самочувствие, че можем да сме успешни. Че няма женски и мъжки професии в ерата на технологиите. Дамите, с които ви срещаме в това списание, са  доказателството - постигнали са професионален успех в различни сфери, включително смятани за традиционно мъжки. Разговорите ни с тях – няма да ни стигне мястото да изброим всички поименно – е за мотивацията и усилията зад успеха, за екипите и партньорите, за уроците и вдъхновението.

С техните истории чупим още един стереотип - че успехът в бизнеса винаги е за сметка на времето за децата, за семейството, за самите нас и това не е окей. Все едно има универсално златно сечение за различните роли в живота. А ако сменим перспективата? Златното сечение не е константа, точно както равновесната пазарна точка, и наше е решението в кой момент в коя роля ще поставим акцента, за да сме щастливи и удовлетворени. Защото това е другото

общо нещо между успелите жени – те са щастливи и удовлетворени.

Щастливите мениджъри са по-продуктивни, затова са и по-успешни, казва проф. Радж Рагунатан от университета на Тексас, един от авторите в това издание. А когато използват и емоциите като източник на знание, както обяснява Джон Пелитери, професор в Куинс Колидж, Ню Йорк, успехът на лидера е още по-сладък, защото е съпреживян с екипа.

И понеже сме BGLOBAL, съизмерваме къде са българките в сравнение с другите. Освен статистиките, наши репери са впечатленията на три жени на „мъжкото“ поприще на дипломацията – посланичките на Германия, Ирене Планк, на Италия, Джузепина Дзара и на Бразилия, Мария Едилеуза Фонтенеле Реис. И не, този път не сме зле.

Да постигнеш равновесната точка на успеха изисква знаене, можене, постоянство в действията. Първото може да почерпите от авторите в това издание, второто – от споделените истории на успешните дами. Последната съставка зависи от вас.

Приятно четене!
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ