Без страх към изкуствения интелект

Технологията дава начало на нова ера, но трябва да запазим и развиваме човешките си качества

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 31 May 2023 18:17 >
Без страх към изкуствения интелект
Източник: Тони Тончев
Трябва ли да се страхуваме от изкуствения интелект и какво е значението на технологията за бъдещето на бизнесите и хората? В панел „Наука и технологии“, с които започна второто издание на инициативата на списание Business Global „Преди утрешния ден – Пилоти на бъдещето“, водещи експерти от технологичния сектор дадоха своите отговори на въпроса.Известният пилот и мотивационен говорител Марио Бакалов, който откри събитието припомни, че когато през 2000 г. е започвал своето обучение, директорът на учебния център е приветствал с думите, че те вероятно ще са последните пилоти, защото скоро изкуственият интелект ще управлява самолетите. Но все още самолетите летят с пилоти, дори полетите с един пилот звучат нереалистично, казва Марио Бакалов.

Но Бакалов смята, че изкуственият интелект ще помага на пилотите да се справят с трудни ситуации, а виртуалната реалност ще им помага да стават по-добри. Той прогнозира, че в бъдеще пилотите вероятно ще работят в големи зали без прозорци, като ще контролират много полети едновременно. Неговата прогноза е и за увеличаване на жените-пилоти, които в момента са само 10% от всички.

За Марио Бакалов е важно да инвестираме в човешки качества като критичното мислене, емоционалната интелигентност, лидерството, креативността и комуникацията. Оптимизмът и мотивацията също са важни, защото изкуственият интелект работи механично, без цел, вяра и надежда, а тези чувства ще останат много човешки, казва Марио Бакалов.Петър Митев, съосновател и член на борда на директорите на софтуерната компания Chaos Group, отдава още по-голямо значение на изкуствения интелект. Ние сме в края на една ера – преди изкуствения интелект и влизаме в нова - след изкуствения интелект, така, както разделяме историята на преди и след Христа, казва той. За него предстои да видим дали изкуственият интелект ще бъде край начало на края на развитието ни или ще е начало на едно по-конструктивно бъдеще.

Но Петър Митев казва, че не трябва да се поддаваме на страхове от изкуствения интелект, а да го използваме като поредната възможност да променим бъдещето към по-добро.

Единствената константа в нашия живот е постоянната промяна и колкото повече хора я приемат като положителен феномен, толкова по-добре. Трябва да сме извън зоната на комфорт, да проявяваме нашето детско любопитство, да променяме себе си и света около нас.

Той е категоричен, че бъдещето е на хората и на комуникацията между тях, като изкуственият интелект ще ни направи по-добри в общуването.

Имаме 45 години доказателствен материал, че наличието на компютри и видеоигри не са променили желанието на човек да комуникира с друго човешко същество, казва Петър Митев.Карел Крал, главен изпълнителен директор на „Електрохолд България“ е убеден, че бъдещето е електрическо, но за да запазим околната среда, ще трябва да извадим изцяло от употреба фосилните горива – не само за производство на електричество, но и за отопление и за транспорт. Според мениджъра в момента енергетиката се намира в нова вълна на трансформация, наречена 4Д заради четирите си особености – декарбонизация, дигитализация, децентрализация и дерегулация.

Променя се изцяло моделът как се произвежда енергия и как стига до крайния потребител и все повече големи централи ще се заменят и затварят, като идеята е всеки да произвежда ток за себе си, казва Крал. Това ще промени начина, по който енергийните компании работят, като те ще се следват модела на промяна ан телекомуникационните компании. Преди време телекомите продаваха импулси, минути, сега има месечен абонамент. Така енергийните предприятия ще ви продават застраховка, че когато не можете да произведете енергия, ще има кой да ви я достави. Затова и връзката с мрежата ще остане, казва Крал.

Той е убеден, че енергетиката ще е един от най-интересните и с най-голямо развитие сектори през следващите години. И дигитализацията и използването на изкуствен интелект ще стават все по-важни, защото с навлизането на умни електромери и индивидуално производство няма как да бъде възможно управлението на енергийните мрежи.Тихомир Томов, изп. директор на БРАИТ и директор на Extreme Labs, предупреждава, че изкуственият интелект може да участва в създаването на т.нар. колективни илюзии - създавани от хора истории, които променят поведението ни и начина, по който мислим.

Изкуственият интелект може да се превърне в автопилот, който да ни закара във версия на бъдещето, която не сме си избирали ние, казва Томов. Той казва, че понеже изкуственият интелект е в тъканта на технологиите, той може да предизвика промени в много технологии, които не са били предвиждани. Томов прогнозира, че още през следващите 1-2 години ще видим големи промени, като в зависимост от  тях може да навлезем в модел, в който наистина да не знаем как ще се случат нещата следващия ден.Според Петър Торнев, управляващ директор на „Аксенчър България“, изкуственият интелект е тук да ни помага, а не да ни заробва. „Не може да се всява паника, когато Хенри Форд създава поточната линия, полемиката е била същата: Работата ще изчезне, какво ще правя аз. Но в рамките на по-малко от 3 години Форд вдига заплатите на хората двойно и намалява работното време от 9 на 8 часа, дава пример Торнев. То той предупреждава колко е важно критичното мислене.

Не трябва да забравяте, че изкуственият интелект ви води там, където искате да отидете. Ако търсите обувки, ще ви покаже обувки. Но ако става въпрос за по-критични и философски теми изкуственият ще ви води и ако нямате критично мислене, няма как да проверите информацията, категоричен е мениджърът на „Аксенчър България“.

"Бъдещето е за тези, които са го създали", казва Спас Керимов, основател на Printivo, биотехнологична компания, занимаваща се с 3D биопринтиране на човешки тъкани. "За да живеем в хармония, апелът ми е създавайте смело, но не оставяйте страховете от създаването да ви изпратят в лоша посока. Колкото по-дълго време запазим това усещане,  че работим за доброто на всички, толкова по-сигурни ще сме в това, което сме създали", казва Керимов.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ