Продажбите и печалбите на автомобилните компании се повишават значително в началото на 2023 г.

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 30 May 2023 09:01 >
Продажбите и печалбите на автомобилните компании се повишават значително в началото на 2023 г.
Продажбите и печалбите на 16-те най-големи автомобилостроителни компании в света са се повишили значително през първото тримесечие на годината, сочи проучване на консултантската компания "Ърнст енд Янг" (Ernst and Young - EY), цитирана от ДПА.

Продажбите, реализирани от водещите корпорации в сектора, нарастват с 19 на сто, до рекордните 494 милиарда евро. Продажбите на автомобили обаче се увеличават с малко под 4 на сто. 

Само 11 от най-големите автомобилостроителни корпорации са продали повече нови коли в сравнение с първото тримесечие на 2022 г., докато при останалите 5 е отчетен спад.

Печалбите на водещите производители на превозни средства се увеличават средно само с 6 на сто на годишна основа на фона на значителен спад на продажбите в Китай.

"Фолксваген груп" (Volkswagen Group) е лидер по продажби и печалби в сектора през първите три месеца на годината.

Германският автомобилостроителен концерн е продал превозни средства на стойност от 76 милиарда евро през този период, следван от корпорациите "Тойота" (Toyota) - 68 милиарда евро и "Стелантис" (Stellantis) - 47 милиарда евро. 

Печалбата на "Фолксваген" от началото на януари до края на март тази година възлиза на 5,7 милиарда евро. Следват "Мерцедес-Бенц" (Mercedes Benz) - 5,5 милиарда евро и Бе Ем Ве (BMW) - 5,4 милиарда евро.

Две от водещите автомобилостроителни компании в света - "Рено" (Renault) и "Стелантис" (Stellantis), не са предоставили данни за оперативната си печалба през първото тримесечие на годината, посочва "Ърнст енд Янг".
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ