ПП-ДБ няма да подкрепят първия мандат на ГЕРБ за съставяне на правителство

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 16 May 2023 21:58 >
ПП-ДБ няма да подкрепят първия мандат на ГЕРБ за съставяне на правителство
ПП-ДБ няма да подкрепят първия мандат на ГЕРБ за съставяне на правителство, предаде БНР. Окончателното решение на ПП-ДБ беше взето след няколко заседания днес - на Коалиционния съвет на лидерите в обединението, на Национален съвет на "Продължаваме промяната" и на парламентарната група. Обяви го съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков със стратегията за бъдещите действия:

"Започваме за работим за втория мандат, който виждаме като единствената алтернатива пред България да не ходим на шести избори", заяви Петков.

На консултациите, които коалицията ще предприеме, ще бъдат поканени всички парламентарни групи, включително "Възраждане", за да бъдат реализирани конкретни конституцонни промени, уточни Христо Иванов:

"Смятаме, че ситуацията, която се създаде през последните дни, потвърждава нашата дългосрочна позиция, че българската политическа система, институционална система не може да се нормализира без дълбока амбициозна промяна в Конституцията по отношение на ВСС, по отношение на Прокуратурата. Видно е, че всичко останало дава къси съединения".

"Така, че ние ще започнем този разговор, за да видим има ли политическа база, на която да може да се формира конституционно мнозинство, на база на което наистина вторият мандат да може да бъде реализиран, така че това ще бъде нашият акцент от тук нататък", обясни Иванов.


От ПП-ДБ отклониха въпросите за действията си при трети мандат. Още е рано, каза Христо Иванов.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ