23% ръст на зимния туризъм

Ставката от 9% ДДС е "изсветлила" ресторантьорите

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 24 April 2023 08:58 >
23% ръст на зимния туризъм
Източник: Shutterstock
С 23% повече са били туристите в България през този зимен сезон спрямо 2019 – 2020 година. Това каза пред бТВ служебният министър на туризма Илин Димитров.

Бюджетът на Министерството на туризма е 0,03 % от брутния вътрешен продукт. Туризмът допринася за държавния бюджет директно 7% и индиректно – между два и три пъти повече. За съжаление сме крайно недофинансирани и нашият бюджет е 28 млн. лева, каза Димитров. Според него парите за Министерството на туризма трябва да се увеличават стъпаловидно.  

Илин Димитров определи като „победа“ това, че в проектобюджета на държавата, представен преди дни от служебния министър-председател Гълъб Донев и служебния министър на финансите Росица Велков, остава ДДС ставката от 9% за ресторантьорите.

По данни на Националната агенция за приходите тази мярка изсветли сектора. Фирмите, които се занимават с ресторантьорство, са декларирали два пъти повече печалби и ще платят два пъти повече данъци. Тази мярка помага и за устойчивото развитие на сектора, допълни министърът на туризма.

Според него страната ни губи милиарди всяка година от това, че в миналото не са добре развивани културният и балнео и СПА туризмът.

В годините назад се е инвестирало основно по морето. Както виждате, сезонът става все по-къс. В момента разработваме дигитална карта с министерствата на земеделието и на културата, в която трябва всеки един обект да бъде картиран, всяка една забележителност да присъства и да може  туристите да си купуват билети онлайн, да гледат 3D визуализация и да има 3D екскурзовод, който да дава информация на различни езици, обясни още служебният министър на туризма. (БТА)
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ