Париж ще забрани тротинетките под наем

Жителите на града одобриха с референдум мярката

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 03 April 2023 10:59 >
Париж ще забрани тротинетките под наем
Източник: Shutterstock
Според резултатите от референдума, проведен вчера, парижките гласоподаватели са избрали да забранят отдаването под наем на електронни скутери във френската столица, съобщи ДПА.

Градската управа съобщи, че 89% от гласувалите са подкрепили забраната за отдаване на скутери под наем, докато 11% са гласували за запазването им.

В референдума обаче са участвали само около 7% от имащите право на глас около 1,3 млн. души, посочва ДПА.

Говорител на градската управа заяви, че Париж ще счита резултатите от референдума за задължителни, независимо от избирателната активност.

"Благодаря на повече от 100 000 парижани, които изразиха мнението си днес, това е хубава победа за местната демокрация", написа в Туитър вчера вечерта кметът на Париж Ан Идалго, която инициира поставянето на въпроса пред избирателите. 

"Парижани с огромно мнозинство се изказаха срещу електрическите скутери, ще сложим край на това до 1 септември".

Лицензите за работа на компаниите за отдаване под наем изтичат в края на август.

Понастоящем три компании за отдаване под наем експлоатират около 15 000 е-скутери в Париж. Небрежното използване на е-скутерите както от туристи, така и от жители, включително честите инциденти и хаосът по тротоарите, доведе до призиви за забрана.

Потенциалната забрана ще засегне само скутерите под наем. Използването на частни скутери няма да бъде засегнато. (БТА)
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ