Живей като милионерите

Тяхното най-голямо богатство са принципите и ежедневните им навици

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 19 March 2023 11:04 >
Живей като милионерите
Източник: Тони Тончев
Текстът е публикуван в бр. 12 (28) на сп. Business Global

Стойне Василев

Медиите и социалните мрежи непрекъснато ни заливат с историите на богати българи, които демонстрират благосъстояние със снимки и видеа от луксозните им жилища, скъпите им коли и екзотичните им почивки. Някои от тях познавам лично, с други съм се срещал на различни събития. Но аз искам да ви разкажа за онези милионери в България, които са натрупали състоянието си сами, с успешна кариера или бизнес и водят съвсем нормален живот. Тяхното най-голямо богатство са принципите и ежедневните им навици.

Новите милионери на България

Преди години прочетох книгата „Съседът милионер“ на Томас Стенли и Уилям Данкоу. В нея авторите разказват за живота на обикновените милионери в САЩ и техния път към богатството. Още тогава в мен се зароди желанието да направя подобно изследване за истинските хора в България с нетно състояние от над 1 милион лева. А не за тези, които привличат медийното внимание със скандали, провокативни снимки или с кулинарните си способности в някое телевизионно предаване.

Не беше никак лесно да ги намеря, защото те не искат да се показват и държат да останат анонимни. Все пак в работата ми като личен финансов консултант имах възможността да се срещна с много български милионери и те да ми разкажат за техния живот и навиците, които са им помогнали да са в топ 1% по богатство у нас.

Допълнителната миля

В английския език има един принцип, който се нарича Тhe extra mile (допълнителната миля) и е в основата на успеха на доста от милионерите в България, с които съм говорил. Той означаваЩрихи от портрета 

МИЛИОНЕРЪТ 

Винаги надминава очакванията на другите

Смята, че времето е най-ценният ресурс, който, за разлика от парите, е ограничен и не може да се върне

Не разчита на случайността и еднократния „удар“

Живее според възможностите си и харчи толкова, колкото е изкарал

Рискът е много важен за успеха, но не безразсъдният и непремерен риск

Чете по 3 – 4 нехудожествени книги на месец
винаги да надминаваш очакванията на останалите към теб и да направиш онова допълнително (екстра) усилие, когато вече си свършил задачата и може да се отдадеш на заслужена почивка.

Причината този навик да работи толкова добре е, защото много от служителите, мениджърите и предприемачите у нас са свикнали да са в златната среда, да не се „минат“ с някакво допълнително усилие или да отделят от своето време, за да се постигне една обща цел.

Милионерите са станали такива, защото са идвали първи на работа и са си тръгвали последни. Те са правили продажби за 60 000 лева на месец, въпреки че и 50 000 лева са били достатъчни, за да получат повишение и годишен бонус. Това са същите хора, които почистват градинката пред входа, събират капачки за линейки и посещават възрастни хора, въпреки че свободното време им е ограничено.

Този принцип е свързан и с отношението на милионерите към нещата, които правят. Една история много добре го илюстрира: Вървял си един човек и видял трима каменоделци да дялкат камъни до един строеж, и ги попитал какво правят. Първият измъчено казал: „Цял ден дялкам камъни, за да си осигуря прехраната“, вторият гордо казал: „Аз съм най-добрият каменоделец в града“, а третият вдигнал поглед към небето и казал: „Аз строя катедрала“. Дългосрочната визия и погледът над „голямата картинка“ е отличителна черта на повечето от богатите хора у нас.

Живей според възможностите, а не според желанията 

От всички хора с нетно богатство над 1 милион лева, с които съм се срещал, още един основен принцип се открои и това е, че те винаги са живели според възможностите си и са харчили толкова, колкото са изкарвали. Разбира се, имало е ситуации, в които са теглили кредити, но те са били само за купуване на жилище или за развитие на бизнеса. Никога не са си позволявали да „надскачат стандарта си“, както ми сподели едно семейство, с което се срещнах преди няколко години.

Това изобщо не е било лесно, защото всеки човек с малко по-високи доходи (а и не само) е атакуван от хиляди изкушения всеки ден – от по-голямо жилище в затворен комплекс, през бърза спортна кола до последен модел смартфон. Ако доходите не са достатъчни, банките с радост ще им предоставят изгоден кредит, който ще изплащат следващите 5, 10 или 20 години. Въпреки тези възможности повечето милионери живеят в 3-стаен апартамент в столицата или другите големи градове у нас, а за една малка част от тях домът им е къща близо до града. Тези хора не карат луксозни коли за по няколкостотин хиляди лева, а нов автомобил от среден клас. Едно от малкото неща, които си позволяват, е да пътуват в България и в чужбина.

Петър е един от милионерите, с които съм се срещал, и той ми разказа, че винаги се стреми да купува неща според тяхната стойност, а не според цената им. „Някой път е по-добре да дадеш някой лев отгоре за нещо качествено, отколкото да се заблуждаваш, че евтиното е по-изгодно”, ми каза той. Заедно с жена му Мария живеят извън София в малка, но уютна къща, карат практична кола от среден клас и имат син, който е вече самостоятелен. Петър е мениджър в търговския отдел на голяма компания, а Мария има малка фирма за счетоводни услуги и работи от вкъщи.

Борд от съветници

Богатите хора в България инвестират голяма част от времето си в изграждане на взаимоотношения. Целта е да имат мрежа от контакти с експерти в различни области, които да са им полезни, ако имат нужда от съвет в дадена ситуация. По този начин се свързаха с мен и голяма част от тези хора – за да се включа в техния „Борд от съветници“ и да им помагам с управлението на личните им финанси.

По същата логика те се свързват с брокери на недвижими имоти, адвокати, строители, борсови посредници и много други специалисти. Новите милионери поддържат взаимоотношенията си с бивши колеги и хора, с които са учили в един университет, защото, както каза един от тях: „В България нещата стават не с пари, а с хора“. И тук не говорим за връзки и да „имам човек“ (както пее Христо Петров/Ицо Хазарта) в различни държавни институции, а за създаване на мрежа от експерти, с които да се виждаме поне веднъж на месец. Цветан беше изградил бизнеса си именно на този принцип и след това го беше продал на чуждестранна фирма. Аз също имам борд от съветници, които ми помагат в различни ситуации.

По една книга на седмица

Останах доста изненадан, че новите милионери намират свободно време, за да четат по 3 – 4 нехудожествени книги на месец, както и да следят полезни аудио- и видеоподкасти. За разлика от тях, хората с по-скромни финансови възможности не приемат това за ценност и не четат, защото нямат време и не обичат някой друг да им дава акъл, дори да е в книга. Това е все едно никога да не зареждаш колата си с гориво и да не я ремонтираш, защото не искаш да спираш. Колко време ще издържиш, преди да свърши горивото или да се претовари двигателят?

Аз съм голям фен на четенето. Отделям средно между 30 минути и час на ден, за да се образовам и развивам. Вярвам, че четенето на книги ме обогатява и научавам много практични неща от хора, които са минали по моя път. Всеки може да придобие този милионерски навик.

Времето е по-ценно 
от парите

Един от най-важните принципи на милионерите, който може да си вземем от техния начин на живот, е отношението им към времето. За тях то е най-ценният им ресурс, който за разлика от парите е ограничен и не могат да си го върнат. Не е случайно, че почти 100% от богатите хора у нас, с които съм се срещал, имат ежедневен списък със задачи, който обхваща не само професионалната им дейност, но и личния им живот.

Когато завърших университета, животът ми беше сравнително прост – нямах много отговорности и си мислех, че само хората над 60 години трябва да си записват, защото не могат да помнят. Сега, когато имам семейство, две малки деца, жилище, кола и собствен бизнес, няма как да се справя, ако не си записвам стриктно задачите за деня. Този навик е напълно безплатен и помага на милионерите да останат фокусирани върху важните дейности и да управляват времето си по най-добрия начин. Тези дневни цели са свързани с дългосрочната визия, която повечето богати хора имат.

Преди години се срещнах с Кирил (мениджър в голяма компания, който отговаря за екип от над 100 програмисти) и ми направи впечатление, че той има не само работен календар, но и такъв за семейството му. В него записва общите занимания и ангажименти със съпругата и децата си. И преди да започнем да го съдим, че семейството му е просто задача в натоварената му програма, той ми сподели, че преди да изгради този навик, не му оставало много време за най-близките му хора и те са били на заден план.

„Семейните отношения са като едно цвете – ако не се полива, ако не се грижим за него, то ще загине. Как определяме важните за нас неща? Като им отделяме повече време, нали? Родителите ни, бабите и дядовците ни, съседите, роднините ни, приятелите ни – колко време им отделяме?“, ми каза Кирил. Това ме накара и аз да започна да си записвам не само работните ангажименти, а и тези с близките ми хора. Също така не приемам ежедневния списък със задачи като нещо, което ме ограничава и потиска, а като верен помощник, който ми помага да постигам целите си и да отделям време за важните неща в живота.

Нямат време за телевизия и хазарт

Доскоро мислех за странни хората, които ми казваха, че изобщо нямат телевизор вкъщи. Оказа се, че над 90% от милионерите отделят по-малко от един час на ден, за да гледат телевизия. Преди няколко години в моето семейство се отказахме да следим новините и различните дискусионни формати на телевизиите, защото те само ни натоварваха. В момента гледаме само някои документални филми, 2 – 3 сериала, които следим, и образователни предавания за деца. В началото си мислех, че телевизията ще ми липсва, но се оказа, че този навик ми е отнемал от ценното време, което мога да използвам за по-полезни занимания, като четене на книги или време със семейството ми. И най-хубавото е, че и този принцип на милионерите може да се прилага напълно безплатно, даже ще ни спести пари от кабелна или сателитна телевизия.

Въпреки че късметът е изиграл някаква роля в богатството на част от хората, с които съм разговарял, всички те казват, че не обичат хазарта. Причината е много проста – милионерите не искат да разчитат 100% на случайността и еднократния „удар“. Преди време се замислих защо в различните видове лотарии много рядко печелят богати хора. Защо всички истории на щастливците си приличат – имахме голям проблем и с тези пари ще го решим?

Отговорът дойде от само себе си. Тези хора не виждат друг начин да успеят в живота, а и щом неизвестна баба от някое малко село е спечелила толкова много пари, късметът може да се усмихне и на мен. Мечтата за много, бързи и лесни пари се беше превърнала в някакъв национален спорт. За богатите хора рискът е много важен елемент за успеха, но не безразсъдният и непремерен риск.

За финал

Дори да спазваме всички принципи и навици на милионерите у нас, няма никаква гаранция, че и ние ще станем такива. Все пак, ако си вземем по нещо от начина на живот на успешните хора, увеличаваме драстично шанса си и ние самите някой ден да влезем в клуба на богатите. Дотогава от нас зависи дали ще се възхищаваме и даваме за пример хората, които сами са изградили своето богатство с упорита работа и отдаденост, или на тези в социалните мрежи, които всеки ден демонстрират фалшива класа и стил. B

Стойне Василев е независим личен финансов консултант, инвеститор и създател на един от най-популярните сайтове за лични финанси ЅmаrtМоney.bg. Председател е на Управителния съвет на Българската асоциация на личните финансови консултанти. 

Можете да намерите Business Global в пунктовете на Inmedio в моловете, в големите търговски вериги, в повечето от веригите бензиностанции, както и в централните пунктове за разпространение на печатни издания. Приятно четене!
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ