Виден олигарх призова руското правителство да не се меси в бизнеса

Олег Дерипаска не очаква деескалация на войната в Украйна преди средата на 2025 г.

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 02 March 2023 16:56 >
Виден олигарх призова руското правителство да не се меси в бизнеса
Източник: Shutterstock
Руският олигарх Олег Дерипаска призова правителството да спре да се меси в бизнеса, а вместо това да създаде предсказуема среда, базирана на правото, за да привлече обратно чуждестранните инвеститори, предаде Ройтерс.

Пред икономически форум в Красноярск той заяви, че не очаква деескалация на конфликта в Украйна преди средата на 2025 г. и допълни, че западните инвеститори няма да се върнат поне още десетилетие.

Дерипаска все пак посочи, че Русия все още може да привлече инвеститори от "приятелски" държави, но се изказа скептично за бизнес средата в страната, тъй като Кремъл все повече се фокусира върху военните действия.

Руските олигарси по правило избягват публични изяви, особено след началото на инвазията в Украйна, което прави публичните критики, отправени от Дерипаска към правителството, крайно необичайни, посочва Ройтерс.

"Обезпокоен съм, че държавата и бизнесът все повече се изправят едни срещу други", каза олигархът и попита защо властта се нуждае от "двама прокурори и четирима инспектори за всеки предприемач".

Основателят на алуминиевия гигант "Русал", който сам попада под ударите на западните санкции заради връзките си с Кремъл, вече няколко пъти се оплаква от негативния ефект върху руската икономика на войната в Украйна, в чийто смисъл освен това се съмнява.

Освен че изгони западните компании и инвеститори, инвазията наруши веригите на доставки, вкара в армията хиляди мъже в трудоспособна възраст и спря достъпа на руските фирми до западните технологии.

"Законите и предсказуемостта за изключително важни. Ако променяме правилата всяка година или всяко тримесечие, никой няма да е сигурен - нито руските, нито западните предприемачи", каза Дерипаска, цитиран от агенция Интерфакс.

"Няма да е необходимо да правим избор. Следващата година парите ще свършат и ще се нуждаем от чуждите инвеститори. А те ще искат да видят как се справят руските предприемачи, при какви условия работят", заяви Дерипаска.

Руската икономика се очаква да се свие с 2,9 на сто тази година, според официалните прогнози на министерството, след като спадна с 2,1 на сто през миналата. (БТА)
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ