Дребният ресторантьорски бизнес е в режим на оцеляване

Намирането на технологичен партньор е шанс за развитие

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 27 February 2023 11:38 >
Дребният ресторантьорски бизнес е в режим на оцеляване
Източник: Shutterstock
Търговците и ХоРеКа (хотели, ресторанти, кафенета) сектора остават притеснени от настоящето и несигурни за бъдещето, показва проучване на Glovo в сътрудничество с изследователската компания Ipsos. Близо половината от участниците в изследването твърдят, че са в „режим на оцеляване“, а едва 25 на сто от тях предвиждат значителен растеж до края на 2023 г.

Промяната в потребителските навици след пандемията и последвалият икономически спад са основната причина за тревога. Като непосредствено предизвикателство повече от половината от анкетираните посочват свитите разходи на клиентите (57%) и инфлацията (54%), а близо три четвърти се притесняват за бъдещите печалби. 

Преобладаваща част от участниците (88%) в проучването са убедени, че за да останат конкурентни на пазара, трябва да познават добре потребителските нужди. Според 76% от запитаните, в бъдеще клиентите ще искат още по-голям избор и по-персонализирани услуги. Близо 40 на сто са забелязали, че съвременните консуматори се интересуват повече от опита си при поръчка на храна онлайн, отколкото от преживяването във физическите обекти. 32% смятат  оптимизацията на доставките за решаваща за бъдещето на техния бизнес.

Промените в икономическата обстановка и в потребителските нагласи мотивират бизнеса да търси нови възможности. Почти половината от анкетираните търговци и ресторантьори (43%) виждат шанс за растеж в привличането на технологичен партньор, показва проучването. На този етапсамо 34 процента от анкетираните представители на малкия и средния бизнес са се обърнали към технологиите, за да станат по-гъвкави. По този показател България прилича много повече на Португалия, отколкото на Великобритания, където 9 от 10 бизнеса са въвели нови технологии, помагащи им да се справят с предизвикателствата на бързо променящия се пазар.

Резултатите от изследването идват малко след старта на Glovo Local - нова програма, която предоставя пълен пакет от услуги и решения за малкия и среден бизнес и дава възможност за дигитализирането на продукти и услуги на местните бизнеси чрез индивидуални решения, съобразени с техните нужди и цели. Програмата стартира на всички 25 пазари, на които мултикатегорийното приложение  оперира и е първата подобна в Европа, Африка и Азия.

Проучването на Ipsos е проведено в периода октомври-ноември 2022 г. чрез смесен метод на събиране на данни (чрез телефонни и персонални интервюта). Извадката включва общо 300 респонденти: предприемачи, собственици и мениджъри по доставките от индустриите ХоРеКа и търговия на дребно в България.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ