КЗК санкционира "Лукойл-България" с близо 68 млн. лв.

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 17 February 2023 14:11 >
КЗК санкционира "Лукойл-България" с близо 68 млн. лв.
Източник: Shutterstock
Комисията за защита на конкуренцията санкционира "Лукойл България" ЕООД с близо 68 млн. лв. за злоупотреба с господстващо положение. Причината е налагане на ценова преса спрямо конкурентите, уточняват от регулатора.

Проверката бе извършена по искане на "ОМВ България" ООД във връзка със сериозни опасения за нарушение на конкуренцията на пазарите на горива в страната от "Лукойл България" ЕООД. Впоследствие към него са присъединени искане на "Инса ойл", както и сигнали от участници на пазара на едро.

От Комисията за защита на потребителите съобщават, че по време на проучването е събрана  огромна по обем информация от "Лукойл-България" ЕООД, "Лукойл Нефтохим Бургас" АД, Агенция "Митници" и почти всички големи търговци и притежатели на складове за горива.

Регулаторът изтъква, че благодарение навременната си намеса е предотвратена целенасочена стратегия на "Лукойл-България" ЕООД постепенно да завземе пазара на едро на горива.

Според КЗК дружеството се е опитало да създаде впечатление, че наложената от него през 2021 година нова ценова политика ще доведе до по-ниски цени за крайния потребител.

Затова, позовавайки се и на опита на антимонополните органи на Европейския съюз, от комисията считат, че единственият интерес на господстващото предприятие "Лукойл-България" ЕООД, е да елиминира конкурентите си на пазара и да наложи едностранно по-високи цени на потребителите.

От КЗК уточняват още, че в резултат на активните действия на регулатора, в хода на проучването по производството, компанията е променила поведението си, което е най-важната цел на антимонополния орган, а именно да осигури защита и условия за разширяване на конкуренцията.

Решението на Комисията може да бъде обжалвано пред Административния съд на София област  в 14-дневен срок.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ