"Тесла" уволнява десетки служители, защото искат да създадат синдикат

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 17 February 2023 08:54 >
"Тесла" уволнява десетки служители, защото искат да създадат синдикат
Източник: Shutterstock
Десетки служители на автомобилния производител "Тесла" (Tesla), заети в гигафабриката край американския град Бъфало, са били уволнени, след като само преди два дни предприеха действия за организиране на синдикално сдружение. Това посочиха от профсъюза, обединяващ работници на американската компания и носещ наименованието Обединение на служителите на "Тесла" (Tesla Workers United), съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Уволнените служители са били част от отдела, разработващ автопилота на "Тесла".

В писмо до Националния съвет по трудови отношения на САЩ (NLRB) профсъюзната организация обвини производителя, че е уволнил някои от служителите "като отмъщение за профсъюзна дейност".

Според разпространено до медиите изявление на синдиката компанията е уволнила над 30 свои служители. Също така работниците са били уведомени снощи за промени в политиката на компанията, според които вече им е забранено да правят записи на организирани срещи на работното си място без изричното разрешение на всички участници.

Обединението на служителите на "Тесла" заяви, че подобни правила нарушават федералното трудово законодателство и пренебрегват щатския закона за едностранно съгласие на запис на разговори.

Синдикалистите посочиха още, че уволненията са неприемливи, а очакванията към работниците са "несправедливи, непостижими, двусмислени и непрекъснато променящи се".

"Ние сме ядосани. Това няма да ни забави, нито ще ни спре. Искат да ни уплашат, но мисля, че просто предприеха действие от паника", каза Сара Костантино, настоящ служител на "Тесла" и член на организационния комитет на синдиката.

Като част от усилията за организиране на синдикатите, организационният комитет на Обединение на служителите на "Тесла" заяви в писмо до ръководството, изпратено във вторник, че служителите искат да имат своя "глас" в завода в Бъфало и искат да "изградят среда на още по-голямо сътрудничество, която ще укрепи компанията".

Главният изпълнителен директор на производителя на електромобили Илон Мъск зае твърда позиция срещу организирания труд в компанията си, въпреки, че покани профсъюза "Юнайтед ауто уъркърс" (United Auto Workers) да проведе организиран вот във фабриката на "Тесла" във Фремонт, Калифорния.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ